Facebooki võib oodata rekordiline trahv (4)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki asutaja ja tegevjuht Mark Zuckerberg.
Facebooki asutaja ja tegevjuht Mark Zuckerberg. Foto: JOSH EDELSON / AFP

Väljaande The Washington Post andmetel kaalub USA föderaalne kaubanduskomisjon Facebookile rekordilise trahvi kehtestamist, sest tehnoloogiaettevõte võib olla rikkunud valitsusega 2012. aastal sõlmitud kasutajate andmekaitse lepingut.

Tegu oleks esimese USA poolt kehtestatud karistusega Facebookile pärast Cambridge Analytica skandaali, mille käigus pääses poliitiline lobifirma ligi 87 miljoni Facebooki kasutaja andmetele ilma kontode omanike endi teadmata. Firma kasutas neid andmeid 2016. aasta USA presidendivalimistel kandidaat Donalt Trumpi kasuks.

Komisjon trahvis 2012. aastal Google'it kasutajate privaatsuse rikkumise eest rekordilise 22,5 miljoni dollariga, kuid väljaandega rääkinud allikate sõnul võib Facebooki oodata veel märksa suurem trahv, mis püstitaks uue rekordi. Siiani on trahvinud Facebooki ainult Suurbritannia, kes määras tehnoloogiaettevõttele 640 000 dollari suuruse trahvi, mis on Facebooki jaoks sisuliselt olematu rahasumma.

USA valitsusega sõlmitud lepingu järgi peab Facebook teavitama oma kasutajaid juhtudest, kui nende andmeid jagatakse mõne kolmanda osapoolega ja küsima selleks ka vastavat luba. Samuti on Facebook kohustatud teavitama komisjoni juhtudest, kui keegi teine on neid reegleid rikkunud. Kas või kuidas on Facebook täpsemalt lepingut rikkunud, pole hetkel veel võimalik öelda.

USA kaubanduskomisjon on praegu valitsuse seisaku tõttu suletud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles