Hiina 2018. aasta majanduskasv võis jääda viimase 28 aasta kõige madalamaks (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Shanghai tänavatel.
Naine Shanghai tänavatel. Foto: MATTHEW KNIGHT / AFP

Hiina avaldab esmaspäeval arvatavasti raporti, mille järgi jäi möödunud aasta majanduskasv viimase 28 aasta kõige madalamaks. Raport sunnib Pekingit ilmselt võtma kasutusele veelgi meetmeid, mis pidurdaks majanduse kiiret maha jahtumist.

Hiina majanduskasv on moodustanud viimase 10 aasta jooksul ligemale kolmandiku globaalsest majanduskasvust ning selle aeglustumine on seeläbi maailmajandusele väga halb märk. Maailma teisena suurimale majandusele on andnud eelkõige hoobi kahanenud kodumaine tarbimine ning USA kehtestatud imporditollid.

Peking on minevikus kasutanud taoliste olukordadega tegelemiseks massiivseid stimulatsiooniprojekte, mis on andnud majandusele küll võimsa hoo, kuid jätnud riigile kaela ka hiiglasliku võla. Hiina peab sellel aastal mängima stimulatsiooniga ettevaatlikumat mängu - ühest küljest tuleb vähendada võimalust töökohtade kadumiseks, kuid teiselt poolt tuleb hoida võlga kontrolli all.

Hiina majandus kasvas möödunud aasta viimases kvartalis varasema aastaga võrreldes 6,4 protsenti, mis on küll ülejäänud maailma arvestades aukartust äratav kasvutempo, kuid viimati oli Hiina majanduskasv nii aeglane 2009. aasta majanduskriisi ajal. Täpseid tulemusi pole veel avaldatud, kuid Hiina 2018. aasta SKT kasv võib jääda 6,6 protsendi peale, mis oleks sellisel juhul kõige madalam pärast 1990. aastat.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles