Soome politsei kahtlustab eestlast viimase aastakümne suurimas musta ehitusäri skeemis (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politsei.
Soome politsei. Foto: facebook.com/Suomenpoliisi

Soome keskkriminaalpolitsei kahtlustab kolme soomlast ja ühte eestlast aastatepikkuse musta ehitusäri juhtimises, mille tagajärjel jäi Soome riigil saamata 4,6 miljoni euro eest makse, teatas politsei reedel.

Politsei lisas, et sai uurimisega valmis ja selle keskmes oli kaks firmat, kus töötasid peamiselt eestlased.

Politsei teatel on kahtlusaluseid umbes 20, kuid keskset rolli etendasid neist neli: kolm soomlast ja üks eestlane.

Kahel peakahtlusalusel kehtis kuritegude toimepanemise ajal ärikeeld varasemate majandusrikkumiste eest. Peakahtlusalused olid uurimise ajal vangis, kuid on nüüd vabaduses.

Kaasuse põhilised kuriteokoosseisud on raske maksupettus, raske pensionikindlustusmaksete pettus ning raske raamatupidamise kuritegu. Lisaks kahtlustatakse, et Eestisse toimetati seadusvastaselt jäätmeid.

«Arvatakse, et see on viimase aastakümne suurim musta äri kaasus,» ütles uurimist juhtinud Janne Järvinen keskkriminaalpolitseist.

Ettevõtted tegutsesid Helsingi piirkonnas ning politsei andmeil pandi kuriteod toime 2013.-2015. aastal. Tollal oli firmade käive kokku umbes 10 miljonit eurot.

Järvineni sõnul panid mõlemad firmad uksed kinni 2016.-2017. aasta paiku pankrotimenetlusega.

Politsei kahtlustab, et firmad jätsid ehitustegevusel maksmata kõik maksud ja pensionikindlustusmaksed. Politsei andmeil jäi Soome riigil seetõttu saamata 4,6 miljonit eurot maksutulu ja maksmata jäeti 1,3 miljoni eest pensionikindlustusmakseid.

Järvineni sõnul olid firmad peamiselt allhankijad. Töid tehti muu hulgas lasteaedade, koolide ja elamute ehitustel.

«Peamiselt käib jutt erinevatest abitöödest. Sellistest, mida oskab iga mees metsast,» lausus Järvinen.

Maksukontrolli ja eeluurimise käigus tuvastati politsei sõnul kokku 350 töötajat. Lisaks kahtlustatakse, et remonditöid tegi veel üle 300 töötaja, keda võimudel pole õnnestunud tuvastada.

Töötajatele maksti mustalt palka kokku üle kuue miljoni euro.

Erinevalt paljudest varasematest juhtumitest ei makstud kõiki palku sularahas. Osadel töötajatel arvutati palku nii, et maksud ja pensionkindlustusmaksed olid sisse arvestatud, kuigi tegelikult neid ei makstud.

Järvineni sõnul on võimalik, et osa kuritegelikul teel saadud tulust peideti välismaale.

«Sellistes juhtumites on tavaline, et tegevus toimub Soomes ja kesksetel vastutajatel on ka oma elu kaugemal, näiteks Hispaanias, Türgis või Aasias,» lausus Järvinen.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles