Eesti esimesed ettevõtjad: «Maffiavennad käisid katust pakkumas.» (1)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärimehed Vello Vallaste (vasakult), Heiti Gross, Indrek Stahl, Mati Vetevool ja Dimitri Demjanov EVEA konverentsil.
Ärimehed Vello Vallaste (vasakult), Heiti Gross, Indrek Stahl, Mati Vetevool ja Dimitri Demjanov EVEA konverentsil. Foto: Konstantin Sednev

Ühed Eesti esimesed ettevõtjad, moefirma Bastion asutaja Indrek Stahl, taksokooperatiivi Esra omanik Heiti Gross, firmade müüja Vello Vallaste, kalafirma MV Vool looja Mati Vetevool ja Gloria veinikeldri omanik Dmitri Demjanov rääkisid, kuidas aeti äri 30 aastat tagasi, kui Eesti oli veel viimaseid aastaid Nõukogude Sotsialistlik Vabariik.

«Kui alustasime õmblusfirmaga 1987. aastal, imestasid kõik, mida ma teen? Mind pannakse ju vangi ja saadetakse Siberisse!» rääkis Stahl. «Ütlesin vastu, et pole hullu. Ostan vaguni ära, kangast on, küll ära vooderdan,» meenutas ta. Kümme aastat hiljem tulid hurjutajad ärimehe juurde hoopis teise jutuga: Stahlil hoopis vedas, et ta alustas ettevõtlusega õigel ajal. «Eks lolle on igas vahetuses,» naeris Stahl.

Väike ring ettevõtjaid, kes enne Eesti taasiseseisvumist oma äri püsti panid, tundis üksteist hästi. Koos käidi lokaalides Karikas, Münt ja Regatt. «See oli [võimu silmis] halvim ühiskonna osa. «Keegi» käis ikka luubiga jälgimas, mida me teeme,» meenutas Demjanov.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles