Theresa May Brexiti prohmakas jättis aktsiaturud külmaks (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval toimus Londoni parlamendihoone Winston Churchilli kuju juures protest, mis nõudis Brexiti ära jätmist.
Teisipäeval toimus Londoni parlamendihoone Winston Churchilli kuju juures protest, mis nõudis Brexiti ära jätmist. Foto: Tim Ireland / imago/Xinhua

Suurbritannia Brexiti plaanid on taaskord kaosesse paisatud, kuid mõnevõrra üllataval kombel ei paistnud aktsiatud sellest kuigi palju hoolivat.

Aasia aktsiaturud alustasid kolmapäeva ilma suuremate kõigumisteta. Hong Kongi Hang Seng indeks ja Shanghai Composite indeks jäid kauplemispäeva lõpuks sisuliselt muutumatuks. Laias laastus samale tasemele jäi ka Hiina blue-chip indeks CSI300, mis oli möödunud kauplemispäeval tõusnud kaks protsenti. Jaapani Nikkei indeks langes kergelt 0,55 protsenti ja MSCI laiapõhine indeks väljaspool Jaapanit tõusis 0,14 protsenti

Ilma märkimisväärsete muutusteta lõppes teisipäevane börsipäev ka Wall Streetil. S&P 500 indeks tõusis 1,1 protsenti ja seda paljuski tänu Netflixile, mis lubas tõsta voogedastuse tasusid.

Euroopa turgudel algas kolmapäev Saksamaa DAX indeksi jaoks 0,3-protsendise tõusuga. Briti FTSE ja Prantsuse Dax avanesid muutusteta.

Briti nael, mis langes teisipäeval 1,26 dollari peale, tõusis kolmapäeval taas 1,28 peale.

Miks ei reageerinud börsid Suurbritannia poliitilisele kaosele?

Aktsiakauplejad teadsid juba pikalt ette, et May ettepanek kukub parlamendis tõenäoliselt läbi. Võiks isegi öelda, et paljud investorid on praeguse asjade käiguga rahul, sest Brexit võib nüüd sootuks edasi lükkuda. Turgude jaoks tähendab see vähemalt mõningast stabiilsust.

Suubritannia peaks lahkuma EList märtsi lõpuks, kuid uut lahkumislepet ei jõua May tõenäoliselt Brüsseliga enam kaubelda. Nüüd loodavad mõned investorid juba ettevaatlikult, et äkki tuleb uus referendum ja lahkumine jääb sootuks ära.

Peaminister Theresa May seisab kolmapäeval silmitsi uue umbusaldushääletusega. Kui umbusaldamine läheb läbi, siis võib see tuua uued üldvalimised. Turgudele ei meeldiks sugugi, kui võimule tuleks tugevalt vasakpoolne Jeremy Corbyn, kuid May elab vähemalt praeguste prognooside järgi umbusaldushääletuse üle.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles