Euroopa suurima majanduse kasv jäi viimase viie aasta kõige nõrgemaks

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswageni tehas Hiinas.
Volkswageni tehas Hiinas. Foto: CHINA STRINGER NETWORK / REUTERS

Euroopa suurima majanduse Saksamaa majanduskasv oli 2018. aastal kõige aeglasem pärast 2013. aastat. Kasvu pärssis tõenäoliselt eelkõige Hiina ja USA kaubandussõda ning Hiina majanduskasvu järsk aeglustumine.

Saksamaa majandus kasvas möödunud aastal 1,5 protsenti, selgub teisipäeval avaldatud valitsuse andmetest. Tegu on suhteliselt tugeva aeglustumisega, sest 2017. aastal oli majanduskasv 2,2 protsenti. Majandusanalüütikute sõnul tabas Saksamaad mitu majanduslikku šokki, mille hulka kuulusid USA-Hiina kaubandussõda, ebakindlus Brexiti ümber, järsk naftahindade ajutine tõus ja Hiina majanduskasvu aeglustumine.

Saksamaa suured autotootjad nagu Volkswagen täheldasid aasta teisel poolel märgatavat nõudluse langust Hiinas. Volkswagen müüs 2018. aastal küll rekordilised 10,8 miljonit autot, kuid aasta lõpupoole jäi müük Hiinas niivõrd nõrgaks, et autotootja kasvas oma võtmetähtsusega turul ainult 0,5 protsenti.

Saksamaa majanduskasv jäi kvartalite lõikes kõige nõrgemaks kolmandas kvartalis, mil majandus kahanes 0,2 protsenti. Viimase kvartali majandusandmed pole praegu veel saadaval, kuid Saksa ametnike sõnul läks majandus neljandas kvartalis tõenäoliselt jälle kasvuteele.

Majandusanalüütikute kasvuprognoosid 2019. aastaks on hetkeseisuga väga kidurad. Valdavalt prognoositakse Saksamaale 1 – 1,2-protsendist kasvu, mis jääb Euroopa keskmise ringi. Kuna Saksamaa on aga Euroopa suurim majandus, siis mõjustab aeglustumine ilmselt märgatavalt kogu eurotsooni.

Analüütikud üle kogu maailma on praegu eelkõige mures maailma majanduse kasvumootori Hiina pärast, kus aeglustumine on osutunud eriti järsuks. Hiina valitsus kuulutas teisipäeval välja ligemale 193 miljardi dollari suuruse stimulatsioonimeetmete paketi, mille eesmärk on soodustada majanduskasvu. Uued meetmed kärbivad näiteks väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete maksustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles