Huawei salapärane asutaja kiitis Trumpi ja eitas Hiina heaks luuramist

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei asutaja Ren Zhengfei
Huawei asutaja Ren Zhengfei Foto: Vincent Yu / AP

Meediaga väga harva suhtlev Huawei asutaja Ren Zhengfei andis teisipäeval üle kolme aasta esimest korda taas pressikonverentsi, kus ta kinnitas, et Huawei pole mitte kunagi Hiina võimude heaks luuranud ning ei hakka seda ka tulevikus tegema.

«Mitte ükski seadus Hiinas ei kohusta ettevõtteid paigaldama oma seadmetesse kohustuslikke tagauksi,» ütles Ren, kes töötab ühtlasi konglomeraadi tegevjuhina. «Ma ei kahjustaks mitte kunagi oma klientide huve ja keelduks igasugustest valitsuse nõuetest midagi sellist teha,» lisas ta tõlgi vahendusel.

Mitmed riigid üle kogu maailma, eesotsas USAga, kahtlustavad, et Huaweil on Pekingiga tihedad sidemed ning nad võivad kasutada oma telekommunikatsiooni seadmeid Hiina heaks luuramisel. Ettevõte on taolisi süüdistusi korduvalt eitanud ning siiani puuduvad ka konkreetsed tõendid, et Huawei oleks kunagi midagi sellist teinud.

Sellegi poolest on kõik Hiina ettevõtted ja kodanikud kohustatud seadusega tegema koostööd riigi luureorganitega. Näiteks peavad ettevõtted jagama võimudega kõigi oma klientide andmeid, kui jõustruktuurid seda soovivad.

Ren nentis, et ta igatseb oma tütart Meng Wanzhoud, kes töötab Huawei finantsjuhina, kuid kes vahistati USA võimude soovil 1. detsembril Kanadas. Ühendriigid süüdistavad Mengi salaja äri tegemises Iraaniga, mis rikub islamiriigile kehtestatud majandussanktsioone. Ren usub enda sõnul siiski, et «õiglus pääseb võidule» ja tema tütar vabastatakse.

74-aastane Ren, kes on varem oma elus töötanud Hiina rahvavabastusarmees insenerina, kiitis üllatuslikult ka USA president Donald Trumpi, nimetades teda «suureks juhiks». Mees kiitis Trumpi otsust vähendada makse rikastele, mis tõstab tema sõnul äritegevust.

«Kaubandussõda USA ja Hiina vahel kahjustab kogu maailma. Infoühiskondade ajastul on kõik majandused omavahel väga tihedalt seotud,» ütles Ren. «Just vastastikune sõltuvus on inimkonna progressi mootoriks ja lükkab meid edasi.»

Huawei asutaja ja tegevjuhi avalik sõnavõtt tuleb vaid päevi pärast Huawei töötaja vahistamist Poolas, keda süüdistatakse Hiina heaks luuramises. Telekomihiid on töötaja  Wang Weijingi nüüdseks vallandanud ja eitanud igasugust seotust tema tegevusega.

Huawei on 180 000 töötajaga maailma suurim telekommunikatsiooni seadmete valmistaja, konkureerides oma valdkonnas ainult Rootsi Ericssoni ja Soome Nokiaga. Ettevõte haaras ühtlasi möödunud aastal Apple'ilt maailma suuruselt teise mobiilitootja tiitli ning plaanib lõpuks mööduda ka Samsungist.

Allikas: WSJ

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles