Huaweist sai võimumängude püssirohutünn

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei kontor Poolas Varssavis.
Huawei kontor Poolas Varssavis. Foto: Jaap Arriens/Zumapress.com

Huawei juhtivtöötaja vahistamine Poolas ainult süvendab rahvusvahelise kogukonna kahtlusi telekommunikatsioonihiiu suhtes, mida mitmed riigid peavad Hiina valitsuse käepikenduseks sõjaliste ambitsioonide elluviimisel.

Eelmisel nädalal vahistati Poolas Huawei müügidirektor Wang Weijing, kellele esitati süüdistus Hiina heaks luuramises. Wang, kes on varem töötanud ka Hiina konsulaadis Gdańsk, vastutas kohalikus Huawei harus IT- ja kommunikatsioonitehnika müügi eest riigiasutustele, mis on kõrgendatud riigipoolse järelvalvega ärivaldkond.

Huawei kohalikule kontorile korraldati haarang, mille käigus konfiskeeriti terve hulk dokumente ja elektroonilisi andmeid. Poola sisejulgeolekuamet vahistas sama operatsiooni käigus ka Poola kodanikust endise luuretöötaja Piotr Durbajlo, kes on minevikus töötanud mitmel riiklike kommunikatsioonisüsteemide turbega seotud juhtival ametikohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles