Hiina kaupmehed müüvad Apple'i tooteid juba 22 protsenti soodsama hinnaga

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas iPhone X on liiga kallis? Apple’i pood New Yorgis Manhattanil.
Kas iPhone X on liiga kallis? Apple’i pood New Yorgis Manhattanil. Foto: Spencer Platt/AFP/Scanpix

Kaks Hiina suurimat Apple’i edasimüüjat on vähendanud iPhone’i mudelite hinda viiendiku võrra, et päästa langevaid müüginumbreid, kirjutab Financial Times.

Apple alandas eelmise nädala kolmapäeval esimest korda viimase 15 aasta jooksul pühadekvartali müügiprognoosi, mis on ettevõtte jaoks tavaliselt aasta üks parimaid aegu. Apple’i tegevjuht Tim Cook möönis investoritele saadetud kirjas, et nõudlus iPhone’i järele on hakanud eelkõige vähenema Hiinas.

Nädal pärast teadet alandasid Hiina populaarsed müügiplatvormid JD.com ja Suning iPhone 8, 8 Plus ja XR mudelite osas. Näiteks JD.com veebilehel maksab iPhone 8 nüüd 3999 jüääni ehk 513 eurot. IPhone XR maksab aga Suningi müügiplatvormil 5399 jüääni ehk 693 eurot.

Kohalikud analüütikud ütlevad, et Apple’i telefonide viimased mudelid on liialt kallid võrreldes kohaliku konkurendi Huaweiga. «Apple’i käekäik muutub Hiinas järjest keerulisemaks ja nad tunnistavad oma probleemi,» ütles Counterpointi direktor James Yan. «Edasimüüjad üritavad lõigata kasu suurest ostuperioodist, mis eelneb Hiina uusaastale.»

Apple’i turuosa on kahanenud Hiinas tegelikult juba aastaid, sest kohalikud konkurendid nagu Huawei ja Xiaomi suudavad valmistada üha kvaliteetsemaid ja pikema elueaga telefone, kuid märksa soodsama hinnaga. Kodumaiste brändide poole lükkab hiinlasi ka üha tugevamini pead tõstev natsionalism ja viha USA vastu. Kui 2015. aastal kuulus Apple’ile 12,5 protsenti Hiina nutitelefonide turust, siis 2018. aastal kahanes see 7,8 protsendini.

Apple on kaotanud pärast oktoobrikuud oma väärtusest juba üle 300 miljardi dollari. Toona ületas ettevõtte väärtus esimese firmana maailmas triljon dollarit. Kokkuvõttes on 2018. aasta olnud Apple’i jaoks aga kõige halvem pärast viimast majanduskriisi. Novembrikuuga kaotas firma aktsia oma väärtusest ligemale 28 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles