Suurpangad teenisid tänu USA keskpanga salalaenudele 13 miljardit dollarit lisakasumit

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskpanga (Föderaalreservi) juht Ben Bernanke.
USA keskpanga (Föderaalreservi) juht Ben Bernanke. Foto: Carolyn Kaster/AP

USA keskpank andis finantskriisi ajal suurpankadele madala intressiga laenu tänu millele teenisid pangad kokku 13 miljardit dollarit lisakasumit.

Keskpank (Föderaalreserv) on soovinud kriisilaenu detaile hoida salajas, kuid tänu kohtulahendile, milles uudisteagentuur Bloomberg võitis Föderaalreservi üle, on andmeid pankade päästmise kohta kättesaadad ka avalikkusel.

Rahasummad, mida Föderaalreserv pankade ja finantsinstitutsioonide päästmiseks kulutasid olid üüratud. Ainuüksi 5. detsembril 2008 võtsid pangad keskpangalt 1,2 triljonit dollarit hädalaenu. Pankurid võtsid keskpangalt kümneid miljardeid laene kusjuures investoritele nad kinnitasid, et nende ettevõtted on heas seisus, viitab Bloomberg ajakirja Bloomberg Markets jaanuarinumbris ilmuvale artiklile. Näiteks Bank of America tegevjuht Kenneth D. Lewis kirjutas 2008. aasta 26. novembril aktsionäridele, et ta juhib ühte tugevamat ja stabiilsemat panka maailmas, aga jättis lisamata, et pank laenas samal päeval keskpangalt 86 miljardit dollarit.

Bloombergi arvutuste kohaselt võisid keskpangalt laenu saanud 190 finantsasutust 13 miljardit dollarit kasumit. Kuus suuremat panka teenisid sellest 23 protsenti ehk 4,8 miljardit dollarit, neist enim Citigroup, 1,8 miljardit. Laenuintress oli 0,01 protsenti aastas.

Laiemalt on teada pankade päästmiseks läinud rahandusministeeriumi Pankade Probleemsete Varade Päästmise Programm (TARP), mille maht oli 700 miljardit dollarit. Sellele lisandub Föderaalreservi garantiid ja laenulimiidid mille maht ulatus ainuüksi 2009. aasta märtsis 7,77 triljoni dollarini ehk üle poole USA aastasest sisemajanduse kogutoodangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles