Rekamehed maksid teemaksu rohkem kui riik lootis

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teekasutustasu sildid Eesti piiril.
Teekasutustasu sildid Eesti piiril. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Läinud aastal kogus maanteeamet Eesti ja välismaa veokitelt 20,2 miljonit eurot teekasutustasu. Seda on 2 protsenti enam kui riik eelarvesse prognoosis.

Maanteeameti liiklusjuhtimiskeskuse juhataja Siim Vaikmaa ütles, et Eestis seninägematu maksu laekumise esimese aasta tulemustega võib igati rahul olla.

Eestis registreeritud sõidukid maksid riigile teemaksu 14,3 miljonit eurot ja välisriigi veoautod 5,9 miljonit eurot. Kokku osteti peaaegu 700 000 piletit.

Välisriigi sõidukitest on kõige rohkem tasutud Poola sõidukite eest 1,8 miljonit eurot. Järgnevad Läti 1,6 miljoni euroga, Leedu 1,3 miljoni euroga ja Venemaa 620 000 euroga.

Peamiselt tasutakse teekasutustasu veebilehe kaudu ehk 75,6 protsenti piletitest ja 88,6 protsenti summast.

Maksuamet võttis vahele ka pettureid, kes jätsid teekasutustasu maksmata. Läinud aastal alustasid politseinikud teekasutustasu maksmata jätmise või väiksemas määras tasumise tõttu 1301 väärteomenetlust, neist 314 välismaa kodanike suhtes.

Riik hakkas 2018. aasta algusest nõudma enam kui 3,5 tonnistelt veokitelt teekasutustasu. Maksu nõutakse nii Eesti kui ka välismaa veofirmadelt. Raskema ja saastavama reka omanikule võib see aastas maksma minna kuni 1300 eurot. Uut maksu saab tasuda ka nädala, kuu ja isegi ühe päeva eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles