Valgevene tahab importida naftat läbi Balti sadamate

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko. Foto: Nikolai Petrov/AP/Scanpix

Valgevene president Aleksandr Lukašenko andis neljapäeval valitsusele ülesande leida võimalus tarnida Valgevenele naftat Baltimaade sadamate kaudu.

«Püstitasin juba ülesande ja me peame selle lahendama: avama alternatiivsed naftatarned Baltimaade sadamate kaudu. Kui leedulased ei nõustu, tuleb leppida kokku lätlastega ja osta seda naftat. Töödelda seda Navapolatski naftatehases ja tagada selle tarned Balti vabariikidesse,» ütles Lukašenko majandusarengu- ja lõimimisnõupidamisel.

President tahaks ka osa töödeldud naftatoodetest Baltimaadele müüa.

«Võib leppida kokku, et see on meie ühisnafta, mida me töötleme moderniseeritud Navapolatski naftatehases. Seda enam, et meil on selles osas isegi mõningaid võimalusi,» märkis president uudisteagentuuri BelTA vahendusel.

Kontserni Belneftehim juht Andri Rõbakav ütles pärast nõupidamist, et kontsernis luuakse töörühm, mis hakkab alaliselt uurima Valgevene naftatarnevõimalusi.

«See küsimus on meil alati «kuumas» reservis. Tänase päeva seisuga on kõige tululikum kindlasti Vene nafta. Kuid see kaotab oma tululikkust aasta aastalt, läheneb maailmaturuhinnale. Pole saladus, et mõnel aastal tarnisime muud naftat Baltimaade kaudu. Need kanalid ei ole külmutatud. Me seirame neid võimalusi alalises režiimis. Täna on need olemas,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles