Tõnu Palm: investeerida tuleb haridusse ja alles siis maanteedesse (3)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti peaks investeerima eelkõige edukaid eksportivaid ettevõtteid toetavasse haridussüsteemi ja alles seejärel maanteedesse, ütles majandusanalüütik Tõnu Palm saates «Otse Postimehest».

«Eesti elatustase tõuseb sellest, kui palju me teenime eksporditulu. Sellest, kui palju me toome raha juurde ja seda raha toovad juurde ka välisinvesteeringud,» rääkis Luminori peaökonomist Palm. «Kui me ehitame välja neljarealised maanteed, siis alati tuleb arvestada, kui palju see toob eksporditulu, kui palju maksab tulevikus nende teede hooldus ja millise kvaliteediga need teed ehitatakse,» lisas ta.

Palmi sõnul on kõige mõistlikum investeerida sellisesse haridusse, mis aitaks tulevikus palgata tööjõudu nendesse ettevõtetesse, mis teenivad tulu ekspordist. «Kui see tulu hakkab ükskord laekuma, siis saab hakata üles ehitama muud heaolukeskkonda ja sinna kuuluvad ka neljarealised maanteed. Kahtlemata toob parem internetiühendus rohkem raha sisse kui neljarealine maantee,» märkis Palm. «Kui Euroopa Liidu toetused tulevikus vähenevad, siis neid teid tuleb ikkagi hooldada ja võib-olla ka väiksema rahvaarvuga riigis,» lisas ta.

Analüütiku sõnul on välisinvestorite jaoks võtmesõnaks teadmistepõhine majandus, mis kasutab vähem loodusressursse ja rohkem vaimseid võimeid. «Välisinvestorite jaoks on olulised investeerimiskliima ja kvalifitseeritud tööjõudu. Ja kokkulepped ülikoolidega, et seda tööjõudu ka tulevikus tuleb,» rääkis Palm. «Eesti haridussüsteem peaks rohkem arvestama majanduse kasvuvaldkondadega, milleks on kõrgtehnoloogia, meditsiin ja biomeditsiin, automaatika ja muidugi infotehnoloogia.»

Analüütik hoiatas ka maksusüsteemi sagedase muutmise eest, kuna võimalikud investorid ei oska siis hinnata oma projekti pikemajalist tulusust. «Maksurahu ja maksukindlus on mõistlik tee,» ütles Palm.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles