Apple vähendab iPhone'ide tootmist (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued iPhone'id kaupluses.
Uued iPhone'id kaupluses. Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Jaapani väljaande Nikkei sõnul kärbib Apple kolme uue iPhone'i mudeli tootmist kahanenud nõudluse tõttu kuni 10 protsenti. Apple vähendas nädal aega tagasi ka pühadekvartali käibeprognoosi, mis viis suurte langusteni börsidel.

Väljaandega suhelnud allikate sõnul palus Apple möödunud kuul oma tarnijatel toota plaanitust vähem iPhone XS, XS Max ja XR mudeleid. Otsus tootmist vähendada võeti vastu enne möödunud kolmapäeval avalikuks tehtud pommuudist, mille järgi vähendati varem prognoositud 89-93 miljardi suurust kvartalikäivet 84 miljardi peale. Tegu oli esimese kvartaliprognoosi kärpega viimase 15 aasta jooksul, millest sai hiljem alguse ka suur börsilangus.

Üks teine allikas ütles väljaandele, et üleüldist iPhone'ide tootmist (vanad ja uued mudelid kokku) vähendatakse jaanuari-märtsi kvartalis 47-48 miljoni telefoni pealt 40-43 miljoni peale. Kuna Apple müüs 2018. aasta jaanuari-märtsi perioodil 52,21 miljonit iPhone'i, siis oleks sellisel juhul varasema aastaga võrreldes tegu üle 20-protsendise kärpega tootmises.

Ettevõtte tegevjuht Tim Cook ütles möödunud kolmapäeval, et kahanenud nõudluse taga on majanduskasvu aeglustumine Apple'i ühel suurimal turul Hiinas, mille taga on vähemalt osaliselt USA-Hiina kaubandussõda. Nõrgema majanduskasvu tingimustes ostavad hiinlased lihtsalt vähem kalleid telefone. Hiina on maailma suurim nutitelefonide turg.

Apple'i turuosa on kahanenud Hiinas tegelikult juba aastaid, sest kohalikud konkurendid nagu Huawei ja Xiaomi suudavad valmistada üha kvaliteetsemaid ja pikema elueaga telefone, kuid märksa soodsama hinnaga. Kodumaiste brändide poole lükkab hiinlasi ka üha tugevamini pead tõstev natsionalism ja viha USA vastu. Kui 2015. aastal kuulus Apple'ile 12,5 protsenti Hiina nutitelefonide turust, siis 2018. aastal kahanes see 7,8 protsendini.

Apple on kaotanud pärast oktoobrikuud oma väärtusest juba üle 300 miljardi dollari. Toona ületas ettevõtte väärtus esimese firmana maailmas triljon dollarit. Kokkuvõttes on 2018. aasta olnud Apple jaoks aga kõige halvem pärast viimast majanduskriisi. Novembrikuuga kaotas firma aktsia oma väärtusest ligemale 28 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles