Maailma kõige rikkam inimene juhib nüüd ka maailma kõige väärtuslikumat firmat

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazoni logo.
Amazoni logo. Foto: Christoph Hardt / imago/Future Image

Amazoni asutaja ja tegevjuht Jeff Bezos on hoidnud maailma rikkaima inimese tiitlit juba üle aasta, kuid esmaspäeval sai tema juhitud ettevõttest ka maailma kõige väärtuslikum firma.

Amazoni väärtus möödus esmaspäeval Microsoftist ning pärast teisipäevast ühe-protsendist aktsiatõusu on ettevõtte väärtuseks 810 miljardit dollarit. Microsofti väärtus on praegu aga 790 miljardit dollarit. Amazoni aktsia on selle aasta esimese kuuga tõusnud juba ligemale 10 protsenti.

Jeff Bezos, kellele kuulub 16 protsenti Amazonist, on Forbesi andmetel juba ise väärt 135 miljardit dollarit. Lisaks Amazonile kuulub talle ka kosmoserakette arendav firma Blue Origin ja mainekas USA meediaväljaanne The Washington Post. Bezose varade väärtus on ligemale 40 miljardit dollarit suurem kui maailma rikkuselt teisel inimesel, kelleks on Microsofti üks asutajatest Bill Gates.

Huvitaval kombel ei tähenda Amazoni tõus maailma kõige väärtuslikumaks ettevõtteks veel siiski seda, et ettevõte on saavutanud oma ajaloo kõige väärtuslikuma seisu. Möödunud septembris ületas Amazoni väärtus korraks triljoni dollari piiri, kuid viimastel kuudel aset leidnud börsilanguste tõttu on aktsiate väärtus kahanenud tippseisuga võrreldes ligemale 20 protsenti.

Veel mitte kuigi kaua tagasi hoidis maailma kõige väärtuslikuma ettevõtte tiitlit Apple, mille väärtus ulatus möödunud sügisel 1,1 triljoni dollarini. Praeguseks on iPhone'i valmistaja väärtus langenud tippseisuga võrreldes lausa 35 protsenti. Apple'i väärtus on hetkel 710 miljardit dollarit, mis teeb sellest maailma väärtuselt neljandana ettevõtte.

Kolmandat kohta hoiab Google'i emafirma Alphabet, mille väärtus on praegu umbes 750 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles