Finantskuritegudes süüdistatav Nissani eksjuht: mind peetakse õigusvastaselt kinni

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuvisand Carlos Ghosnist teisipäevasel istungil.
Kohtuvisand Carlos Ghosnist teisipäevasel istungil. Foto: Kyodo / Reuters

Novembris Jaapanis vahistatud Nissani nüüdseks endine nõukogu esimees ja Renault'i tegevjuht Carlos Ghosn astus teisipäeval Tokyos esmakordselt kohtu ette, kus ta eitas kõiki enda vastu esitatud süüdistusi.

Jaapani prokuratuur süüdistab autotööstuse üheks kõige mõjuvõimsamaks isikuks tituleeritud Ghosni finantskuritegudes, mille hulka kuuluvad oma sissetulekute tegeliku suuruse varjamine, nende aladeklareerimine ning Nissani varade ebaseaduslik omastamine. Ghosn eitas kohtus kõiki süüdistusi ja ütles, et tema pikk kinnipidamisaeg on õigusvastane.

Teisipäevasele kohtuistungile pääsemiseks loositi välja 14 kohta, kuid kohtumaja ette ilmus 1122 soovijat, mis näitab ilmekalt, kui suur on Jaapanis konkreetse kõrge profiiliga juhtumi suhtes avalik huvi.

Istungi olid kokku kutsunud Ghosni advokaadid, kes nõudsid selgitusi, miks on 64. aastast meest juba nii pikalt kinni peetud, sest ta vahistati algselt 19. novembril koos Nissani teise tippjuhi Greg Kellyga, kes on nüüdseks kautsioni vastu vabastatud. Süüdistused ette lugenud kohtunik Yuichi Tada tõi pika kinnipidamise põhjusena välja ohu, et Ghosn võib vabadusse pääsemise korral riigist põgeneda või moonutada asitõendeid.

Ghosni pikalt vahi all hoidmine on saanud rahvusvahelise kriitika osaliseks, sest teda on hoitud Tokyo põhjaosa kinnipidamiskeskuses väikses kütteta kongis, kus ta on kurtnud külma ja riisikeskse menüü üle. Tunnistajate sõnul nägi Ghosn teisipäeval kohtus palju kõhnem välja ning tema juuksed olid muutunud märksa hallimaks. Autotöösturi poeg Anthony Ghosn ütles Prantsuse väljaandele Journal du Dimanche, et tema isa on kaotanud Jaapani vangistuses kehakaalust üle 10 kilo.

Rahvusvahelise kriitika osaliseks on saanud Ghosni juhtumi valguses ka Jaapani kriminaalõigussüsteem, mille järgi võib kahtlusalused kuulata üle ilma kaitseadvokaatide juuresolekuta ning ülekuulamised võivad kesta üle kaheksa tunni.

Uued süüdistused silmapiiril

Jaapani seaduste alusel on võimalik kahtlusaluseid uute süüdistuste alusel mitu korda uuesti vahi alla võtta. Ghosni vahistati kolmandat korda 21. detsembril, sest prokuratuur plaanib meest süüdistada ka isiklike investeerimiskahjude kirjutamises firma arvele. Väidetavalt kandis Ghosn 2008. aasta majanduskriisi ajal 1,85 miljardi jeeni jagu (umbes 17 miljonit dollarit) investeerimiskahjusid Nissanile, sest Tokyo pank nõudis täiendavat tagatist.

Ghosni enda sõnul nõustus Nissan ajutiselt kahjumis investeerimislepingud enda peale võtma, kuid need kanti lõpuks tema investeerimisfirmale tagasi ning autotootja ei kannatanud mingit rahalist kahju. Eksjuhi sõnul polnud tal muud valikut, sest vastasel juhul pidanuks ta ameti maha panema ning kasutama oma pensionitasusid tagatisena. Investeeringute üle kandmine toimus tema sõnul siiski Nissani nõusolekul.

Prokuratuur plaanib ühtlasi süüdistada Ghosni Nissani rahade eest 14,7 miljoni dollari suuruses makses Saudi ärimehele Khaled Al-Juffalile, kes nõustus teda aitama seoses isiklike investeerimiskahjude likvideerimisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles