Juhtiv maakler valmistub «vanadeks valuutadeks»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suurim elektrooniline välisvaluutas kauplemise platvorm Icap on valmistunud euro lagunemiseks.
Maailma suurim elektrooniline välisvaluutas kauplemise platvorm Icap on valmistunud euro lagunemiseks. Foto: SCANPIX

Maailma suurim elektrooniline välisvaluutas kauplemise platvorm Icap ütles eile, et on valmistunud euro lagunemiseks.

Euroopa võlakriis on viimastel nädalatel teravalt ägenenud, pannes paljud muretsema raskustes perifeeriamaade lahkumise või isegi ühisraha enda lõpu pärast.

Icap testib oma süsteeme Kreeka drahmides kauplemiseks nii euro kui USA dollari suhtes.

Sellele eelnesid arutelud klientide (peamiselt pankade) ja kolmandate osapooltega nagu arveldussüsteem CLS. Vaeti vajadust valmistuda «kõikvõimalikeks arenguteks», ütles Icap Electronic Brokingi asepresident Ed Brown, kes vastutab äriarenduse ja uuringute eest.

«Nüüd räägitakse euro lagunemisest juba nii agaralt, et pidasime vajalikuks pühkida tolmu euro-eelsetelt rahadelt ning vaadata üle, kas kõik toimib,» ütles Brown. «Mõne valuutaga pole ju kümme aastat kaubeldud.»

CLS keeldus kommentaaridest.

Testidega tehti algust paar kuud tagasi. Järele proovitakse üksnes Icapi platvormi mehaanikat, väärtuste määramist või tehingute katsetamist pankadega enestega toimunud ei ole.
Ühtlasi rõhutab Icap, et ettevalmistused pole ennustamine: tegemist on süsteemi tõrgete ennetamisega juhuks, kui turgusid raputab mõne riigi lahkumine eurost.

Icap on testinud vaid drahmiga, teisi euroala endisi valuutasid katsetatud ei ole.

Samas kinnitab Icap, et süsteem on piisavalt standardiseeritud, nii et ühe vana raha katsetamine aitab hiljem ka teiste puhul.

Läinud nädal oli euro jaoks finantsturgudel ränk. Seetõttu ei arutle finantsringkonnad enam mitte üksnes selle üle, kuidas oma investeeringuportfelle euroala lagunemise stsenaariumiteks ette valmistada, vaid ka erinevaid nn kontoritööd puudutavaid probleeme – kuidas panna valmis arvutisüsteemid ja standardiseerida dokumendid, ütles Brown Brothers Harrimani vanemstrateeg Marc Chandler.

«Euro kasutuselevõtuks valmistumine võttis aastaid, oli palju plaanimist,» ütles Chandler. «Tol ajal tuli mitu aastat tegeleda mitte ainult valuutade, vaid ka intressimäärade ühtepõimimisega. Nüüd tuleks tegeleda lahtipõimimisega.»

Novembris näitas ligi tuhande Barclays Capitali kliendi küsitlus, et praktiliselt 50 protsenti eeldab vähemalt ühe riigi lahkumist eurost aastal 2012. 35 protsenti investoritest usub, et lahkub vaid Kreeka.

Iga kahekümnes investor usub, et tuleval aastal lahkuvad kõik viis perifeeriat.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles