Apple’i üks ajalooetapp näib olevat lõppenud

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i tõus ja langus.
Apple'i tõus ja langus. Foto: Postimees
  • Aktsia hind tegi suurima kukkumise alates 2013. aasta jaanuarist.
  • Analüütikute hinnangul pole kasumi langus siiski veel katastroof.
  • Apple’i kasumimarginaalid hakkavad olema tulevikus olema väiksemad.

Apple’i esimene kasumihoiatus viimasel 16 aastal näitab seda, et ka nutitelefonide turul ei ole mitte midagi püsivat ja just nüüd on midagi muutumas.

Seni oli Apple tuntud kui väga konservatiivne müügiprognooside andja ning enamasti tulid nende tegelikud müügiarvud prognoosidest kas paremad või väga palju paremad.

Kolmapäeva õhtul tegi Apple aga omamoodi ajalugu. Ettevõtte tegevjuht Tim Cook saatis aktsionäridele kirja, kus ütles, et eelmise aasta viimase kvartali – see on Apple’i finantsaasta esimene kvartal – käive oli 84 miljardit dollarit (74 miljardit eurot). Varem oli ettevõte prognoosinud müügitulu vahemikus 89–93 miljardit dollarit (78–82 miljardit eurot).

Cook süüdistas müügi kahanemises eelkõige Hiina üha aeglustuvat majanduskasvu. Hiina on maailma suurim nutitelefonide turg ning sealne müük annab umbes viiendiku iPhone’ide kogukäibest. Apple’i kasumihoiatus on tõsine tagasilöök, mille põhjuseks Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi algatatud kaubandussõda Hiinaga.

Kasumihoiatus põhjustas neljapäeval Apple’i aktsia vabalanguse. Aktsia hind kukkus 10 protsenti, mis on selle suurim kukkumine alates 2013. aasta jaanuarist, langedes tasemele, millel kaubeldi viimati 2017. aasta aprillis.

Süüks liiga kõrge hind?

Mullu varasügisel enam kui triljoni dollarini (ligi 900 miljoni euroni) kerkinud ettevõtte väärtusest pühiti päevaga 75 miljardit dollarit (66 miljardit eurot), mis on võrdne tööstuskonglomeraadi General Electric ja Ühendriikide ühe suurema investeerimispanga Morgan Stanley turuväärtusega. Võrreldes oktoobri algusega, mil Apple’i väärtus oli tipus, on see kahanenud 430 miljardi dollari (377 miljardi euro) võrra. Nii suuri ettevõtteid on maailmas vaid viis – lisaks Apple’ile veel Microsoft, Amazon, Google’i emafirma Alphabet ja Warren Buffetti juhitav Berkshire Hathaway.

Kas iPhone X on liiga kallis? Apple’i pood New Yorgis Manhattanil.
Kas iPhone X on liiga kallis? Apple’i pood New Yorgis Manhattanil. Foto: Spencer Platt/AFP/Scanpix

Osa analüütikuid muutus ettevaatlikuks juba novembri alguses, kui Apple teatas koos kvartalitulemuste avaldamisega, et lõpetab iPhone’ide, iPadide ja Macide toodangumahu arvude (tükkides) avaldamise.

«See oleks umbes nagu siis, kui läheksid turule, annaksid kassakarbi ning müüja küsiks: mitu rahatähte siin on? Pole tähtis, mitu ühikut on kassakarbis, vaid kui suur on nende rahatähtede väärtus kokku,» põhjendas ettevõtte tegevjuht Cook plaani.

Juba mullu suvel möödus Hiina telefonitootja Huawei nutitelefonide müügimahu poolest Apple’ist ja tõusis Samsungi järel teiseks tootjaks maailmas.

iPhone on Apple’i jaoks kõige olulisem toode, moodustades peaaegu kaks kolmandikku tehnoloogiakompanii väärtusest ning väga suure osa kasumist. Hoolimata Apple’i püüdest tuluallikaid suurendada ja teenuste mahu väga kiirest kasvust, sõltub tehnoloogiagigandi tulu endiselt paljuski iPhone’ide müügist.

«iPhone on toetanud ettevõtet juba terve kümnendi,» kommenteeris kasumihoiatust tehnoloogiaturu uuringu keskuse Endpoint Technologies Associates asutaja ja president Roger L. Kay. «Apple’i jaoks pole see küll maailma lõpp, kuid oluline pöördepunkt. Seni on Apple eiranud gravitatsiooniseadusi, kasvades teistest turul olevatest ettevõtetest kiiremini, kuid valitseda turgu igavesti on matemaatiliselt võimatu,» lisas ta.

Mullu suvel möödus Hiina telefonitootja Huawei nutitelefonide müügimahu poolest Apple’ist ja tõusis Samsungi järel teiseks tootjaks maailmas.

Mõned arvavad, et Apple’i viga on liiga kõrge hind kõige kallimas segmendis, kus turg on üleküllastunud ja konkurents muutub üha suuremaks.

«Arvan, et peamine süüdlane on Apple’i uute telefonide kõrge hind,» kirjutas tuntud tehnoloogiasektori analüütik Richard Windsor oma blogipostituses, mille pealkirjastas William Shakespeare’i kuulsa näidendi eeskujul «Palju kära eimillestki» (originaalis «Much Ado About Nothing» – toim).

«See pole katastroofiline samm ega ka märk, et Apple’i haare nutitelefonide turul hakkab nõrgenema, vaid valearvestus, kui palju inimesed iPhone’i eest maksta soovivad,» lisas ta.

Ehkki nutitelefonide müügi järgi on Apple kolmandal kohal maailmas, teenivad nad nende müügi pealt konkurentidest mitu korda rohkem kasumit.

Praegu tasub pigem osta ja hoida

Analüüsikeskuse Counterpoint Research andmetel korjas Apple 2017. aasta viimases kvartalis 86 protsenti üleilmse nutitelefonide müügi kasumist, ainuüksi iPhone X-i osa globaalsest sektori kasumist oli 35 protsenti. Värskemaid andmeid pole avalikult saadaval.

Windsor tõi ka paralleeli Nokiaga aastatel 2003–2004, mil Soome mobiilitootja turuosa oli suurem ning turg hakkas samuti küllastuma ja müük aeglustuma. Turg oli tollal nii prognoosimatu, et edasist oli võimatu ennustada. Nii nagu Apple nüüd, loobus ka Nokia toona osa andmete avaldamisest. Nüüd on nutitelefonide turu kasv peatunud: globaalne müük seisab alates 2015. aastast tasemel veidi üle 1,4 miljardi telefoni aastas.

Siiski ei ennusta analüütik ettevõttele Nokia saatust ning usub, et Apple jääb endiselt nutitelefonide turu tippu. Vaid marginaalid hakkavad olema väiksemad ja aktsia volatiilsus suurem.

Võrdluse Nokiaga tõi ka investeerimispank Goldman Sachs, kes alandas Apple’i aktsia 12 kuu hinnasihti 140 dollarile (123 eurole) – võrrelduna varasema 182 dollariga (160 euroga).

Üldiselt on analüütikud Apple’i aktsia suhtes leebed ja aktsiat müüa ei soovita. Wall Streeti suurematest analüüsimajadest langetas 30 analüütikut aktsia hinnasihti, kuid aktsiasoovitust alandas vaid kolm.

23 analüütikut soovitab Apple’i aktsiat endiselt osta, 23 analüütikut soovitab hoida ja vaid kolm peab õigeks väärtpaberit müüa.

Tehnilise analüüsi kauplejad ehk need, kes teevad investeerimisotsused aktsia hinnagraafiku pildi järgi, räägivad, et aktsia hind on kukkunud juba nii palju, et see võiks olla valmis korraliseks ralliks, teatas eile telekanal CNBC.

Artikli autor on pikaaegne Apple’i aktsionär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles