Google viis mullu Euroopast Bermudale 20 miljardit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google logo.
Google logo. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Scanpix

USA tehnoloogiahiid Google viis 2017. aastal maksupõhjustel Hollandist Bermudale üle pea 20 miljardit eurot, kirjutas Hollandi ajaleht reedel.

Hollandi ärileht FD andmeil nähtus 2018. aasta finantsdokumentidest, et Google kandis Bermudale 19,9 miljardit eurot, kasutades maksude vältimise strateegiat, mida tuntakse nime all «Double Irish Dutch Sandwich».

Strateegia seisneb selles, et käive lükatakse Iirimaa tütarfirmalt Hollandis registreeritud varifirmale, mis kannab selle omakorda edasi Bermudal paiknevale Iiri tütarfirmale, kus see ei maksa makse.

2017. aastal kandis Google Euroopast Bermudale raha nelja miljardi euro võrra enam kui 2016. aastal, kirjutas leht, viidates Google Netherlands Holdingu aastaaruandele.

«Me maksame kõik nõutavad maksud ja oleme vastavuses maksuseadustega igas riigis, kus me maailmas tegutseme,» teatas Google.

«Google, nagu iga teine rahvusvaheline firma, maksab suure osa ettevõtte tulumaksust oma koduriigis ja viimase kümne aasta jooksul on meie tegelik globaalne maksukoormus olnud 26 protsenti,» lisati suurfirma teates.

USA tehnoloogiahiide Google, Apple, Facebook ja Amazon on kritiseeritud Euroopas maksude maksmata jätmise eest, kasutades selleks keerukaid skeeme ja seaduslünkasid. Eriti kasutatakse skeemideks soodsa maksusüsteemiga riike nagu Luksemburg, Iirimaa ja Holland.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles