Võrratu lend: Eesti tantsusaalidest otse Silicon Valleysse (3)

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõõt Palmiste oma töökoha, San Francisco kesklinnas asuva Launchpad Digital Healthi avatud kontoris.
Rõõt Palmiste oma töökoha, San Francisco kesklinnas asuva Launchpad Digital Healthi avatud kontoris. Foto: Sander Ilvest

Tosin aastat liugles Pärnu tüdruk Rõõt Palmiste balletilavadel, kuni ühtäkki hakkas endalt küsima, kas see on ikka see, mida ta päriselt teha tahab. Ta muutis kardinaalselt elusuunda – tegi midagi sellist, millest mõtlevad uue aasta alates paljud –, kuni avastas end ühel ilusal päeval kujundamas miljonite elu moodsas tulevikumaailmas.

Küsimus oli selles, kus elada.

Asukoht iseenesest oli unelmate vallast – San Francisco. Ameerika lääneranniku ilusaim linn, aga ka kõige kallim. Rõõt Palmiste taipas kohe, kui San Francisco varianti kolme tulevikuvaliku hulgas märkas, et just sinna tahab ta minna.

Ega ülejäänud kakski perifeerias asunud. Üks oli Texase meditsiinikeskus Houstonis, maailma suurim meditsiinikompleks, töötajaid kaks korda rohkem kui Palmiste kodulinnas Pärnus – üle saja tuhande. Teine oli neuroloogiakliinik Las Vegases, Ameerika mängupõrgus, kus valitseb igavene suvi.

Ometi valis ta kolme seast väikse ettevõtte San Franciscos. Houstoni keskus oli liiga hiiglaslik, Las Vegase kliinik jällegi liiga spetsiifiline. Palmiste ei olnud ju arst ega kavatsenud selleks saada. Teda huvitas, kuidas parandada tervishoiu korraldust – midagi sellist, mille järele võiks januneda ka Eesti haigekassa.

Ja just selle huvi rahuldamist pakkus Launchpad Digital Health, mis asub kahekorruselises tumeda fassaadiga sajandivanuses hoones vaid ühe kvartali kaugusel San Franciscot diagonaalselt poolitavast tähtsast, suurte kaubanduskeskuste ja pankadega ääristatud Marketi tänavast. Sealt ümber nurga on üksteise kõrval moodsa aja ärisuuruste – sõidujagamisteenuse Uber, suhtlusvõrgustiku Twitter, audioteenuste firma Dolby ja mobiilimaksete firma Square peakontorid.

«Kui Launchpadi varianti nägin, siis mõtlesin, et miks mulle üldse teisi kohti pakuti,» tunnistab Palmiste (28) naerdes.

San Francisco kasuks otsustamine tähendas aga, et raske valik ootas veel ees: kust leida taskukohane elamine. Sest noodsamad pöörase turuväärtusega ja pidevas tööjõunäljas Twitterid, Uberid ja teised Silicon Valley hiiglased ei ole üürihindu lennutanud mitte lakke, vaid taevasse. Vaid üks näide, millest Palmiste kuulis: kolleeg Launchpadis, kes jagas kahe kaaslasega vanas viktoriaanlikus stiilis majas neljatoalist korterit, otsis neljandat kaasüürilist, sest üks magamistuba jäi vabaks. Toa eest küsiti üüri 2000 dollarit kuus. Ja tahtjaid leidus enam kui küll, nii et tuli viia läbi intervjuud selgitamaks, kes kõige sobivam tundub.

Palmistel nii palju vaba raha polnud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles