Apple'i aktsia kukub nagu kivi, börsid on taas punases (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kimonotes Tokyo börsi töötajad reede hommikul.
Kimonotes Tokyo börsi töötajad reede hommikul. Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA

USA suuremad indeksid läks neljapäeval tugevasse langusesse pärast seda, kui Apple kahandas oma pühadehooaja müügiprognoosi ja tunnistas, et nõudlus iPhone'ide järele on Hiinas kahanemas.

Wall Streetil võtsid maad sünged meeleolud, kui Nasdaq indeks langes kauplemispäeva lõpuks kolm protsenti, Dow Jones indeks 2,8 protsenti ja S&P 500 indeks 2,5 protsenti. Börsi kõige suurem kukkuja oli Dow indeksi kuuluv Apple, mille aktsia kaotas oma väärtusest kogunisti 10 protsenti.

Suuri langejaid oli USA börsil teisigi. Ühendriikide lennufirma Delta Airlines kaotas oma aktsiast üheksa protsenti, sest alandas sarnaselt Apple'iga 2018. aasta viimase kvartali müügiprognoosi. Lennunduspaanika haaras selle peale ka American Airlines'i investoreid, mille aktsia langes üle seitsme protsendi.

USA börsimeeleolud levisid loomulikult ka Aasiasse, kus sellel aastal esimest korda kauplemist alustanud Jaapani börsil vajus Nikkei indeks päeva lõpuks üle kolme protsendi. Hiina turgudel läks natukene paremini ning nii Shanghai Composite kui ka Hong Kongi Hang seng jäid päeva lõpuks napilt plussi.

Apple alandas kolmapäeval esimest korda viimase 15 aasta jooksul pühadekvartali müügiprognoosi, mis on ettevõtte jaoks tavaliselt aasta üks parimaid aegu. Apple'i tegevjuht Tim Cook möönis investoritele saadetud kirjas, et nõudlus iPhone'i järgi on hakanud eelkõige vähenema Hiinas.

Apple'i turuosa on kahanenud Hiinas juba aastaid, sest kohalikud konkurendid nagu Huawei ja Xiaomi suudavad valmistada üha kvaliteetsemaid ja pikema elueaga telefone, kuid märksa soodsama hinnaga. Kodumaiste brändide poole lükkab hiinlasi ka üha tugevamini pead tõstev natsionalism ja viha USA vastu. Kui 2015. aastal kuulus Apple'ile 12,5 protsenti Hiina nutitelefonide turust, siis 2018. aastal kahanes see 7,8 protsendini.

Apple'i on kaotanud pärast oktoobrikuud oma väärtusest juba üle 300 miljardi dollari. Toona ületas ettevõtte väärtus esimese firmana maailmas triljon dollarit. Kokkuvõttes on 2018. aasta olnud Apple jaoks aga hoopiski kõige halvem pärast viimast majanduskriisi. Novembrikuuga kaotas firma aktsia oma väärtusest ligemale 28 protsenti.

Kui Cook prognoosis varem kvartali käibeks 89 - 93 miljardit dollarit (mis jäi muide juba siis alla turuanalüütikute prognooside), siis kolmapäeval tehtud avalduse järgi on selleks prognoosiks 84 miljardit. Analüütikute prognoosid olid siiani aga kusagil 91 miljardi kandis, mis tähendab, et investorite jaoks on tegu üüratu pettumusega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles