Analüütik: Eesti tööstuse lähitulevik on ebakindel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB Panga majandusanalüütik Mihkel Nestor.
SEB Panga majandusanalüütik Mihkel Nestor. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES /

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori hinnangul on Eesti tööstussektori lähitulevik ebakindel ning seda põhjustavad tema arvates nii maailmakaubanduse madalam aktiivsus kui ka kiire tööjõukulude kasv.

Tööstusettevõtted tootsid 2018. aasta novembris 8 protsenti rohkem toodangut kui eelneva aasta samal kuul. «November oli tõepoolest eelmise aasta üks parimatest kuudest tööstusettevõtete jaoks. Kiirem oli tööstustoodangu kasv vaid 2018. aasta aprillis,» ütles Nestor BNS-ile.

Tööstustoodangu viis tema sõnul üles mitme suurema haru kõrge tootmismaht. Nimelt oli terve eelmise aasta vältel tootmismaht suurem elektroonikatööstuses ja novembris ületas see 2017. aasta taset enam kui 40 protsendi võrra.

«Lisaks oli tegemist hea kuuga suurte puidu- ja toiduainetööstuste jaoks. Veidi väiksematest harudest andsid tugeva panuse näiteks haagiste tootmine ja mööblitööstus,» märkis analüütik.

Samas tõdes Nestor, et ettevaates on tööstussektori olukord veidi ebakindel. «Suurte Põhjamaade ettevõtetega seotud eksportijaid ähvardab maailmakaubanduse madalam aktiivsus,» rääkis ta.

Majandusanalüütiku hinnangul on jätkuv murekoht ka kiire tööjõukulude kasv, mis omakord seab äritegevuse kasumlikkuse küsimärgi alla ning vähendab Eesti hinnapõhist konkurentsivõimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles