Investeerimispankur: investorid on paanikas, aeg on osta (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs Wall Streetil.
New Yorgi börs Wall Streetil. Foto: Richard Drew / AP

USA investeerimispanga Citigroup juhtivanalüütiku Tobias Levkovichi sõnul on 2018. aasta lõpus börsidel toimunud kõikumised saatnud investorid paanikasse ja aeg on sobilik odavalt aktsiate ostuks.

Citigroup kasutab aktsiakauplejate meelsuse jälgimiseks enda loodud Panic/Euphoria (paanika/eufooria) mudelit, mida Wall Streeti turuanalüütikud on pidanud siiani suhteliselt täpseks. Mudel näitas eufooriat näiteks 1999. aastal enne 2000. aasta dot-com mulli lõhkemist ja paanikat vahetult pärast 2016. aasta USA presidendivalimiste lõppu. 2017. aastal näitas mudel taaskord eufooriat, kuid nüüd on välja kuulutatud uus paanika.

S&P 500 indeks tegi 2018. aastal oma suurima aastase languse pärast 2008. aasta majanduskriisi, kukkudes kogunisti 6,2 protsenti. Kõik kolm USA suuremat indeksit kokku tegid kõige kehvema tulemuse pärast 2009. aastat ja kõige kehvema detsembrikuu tulemuse pärast 1931. aasta suurt depressiooni.

Turge on raputanud eelkõige investorite mured aeglusteva globaalse majanduskasvu pärast, USA intressimäärade tõstmise pärast ning hirm USA ja Hiina kaubandussõja jätkuva eskaleerumise ees. «Eelmist kuud aktsiaturgudel kirjeldab ilmselt sõna kole,» möönis Levkovich ja lisas, et paanilise meeleolu tõttu investorid hetkel naljalt ostma ei kipu.

«Mudel näitab hetkel head võimalust ostmiseks. Võimalus, et S&P 500 läheb järgmise 12 kuu jooksul tõusuteele on ligemale 97 protsenti,» ütles ta.

Allikas: CNBC

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles