Madis Aben: kõige keerulisem oli prognoosida kümnendi keskel (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Aben
Madis Aben Foto: Mihkel Maripuu

Postimehe suure majandusprognoosi võitnud rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Madis Aben tunnistab, et nii möödunud aastal kui ka tänavu oli majandusnäitajaid suhteliselt lihtne prognoosida. Analüütik ei usu, et neil oleks teiste ees institutsioonist tulenevaid eeliseid.

Palju õnne! Eelmise aasta Postimehe suures majandusprognoosis olite teie kõige täpsem. Ma ei hakka küsima, kuidas tunne on, vaid hoopis: kui lihtne või keeruline oli eelmiseks aastaks majandusnäitajaid prognoosida?

Pigem võib öelda, et keeruline oli prognoosida aastatel 2013–2016, mil oli euroala majanduskriisi teine laine, ning kõik, kes prognoosisid Eesti majandust, prognoosisid seda praktiliselt kaks korda üle. Tagantjärele vaadates oli nendel aastatel kasv kusagil kahe protsendi kandis, aga prognoosid olid kolme-nelja protsendi juures. 2017. aastal kiirenes majanduskasv kuni viie protsendini, aga 2018. aastal toimus rahunemine ning mitte midagi erilist ei toimunud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles