Lottemaad ähvardab merre varisemine (4)

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaldakindlustustööd Häädemeeste vallas.
Kaldakindlustustööd Häädemeeste vallas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu lahe roostike hävitamine kaunima vaate ja liivaranna nimel maksab kätte sellega, et meri õõnestab nüüd rannakõrgendikku. Peale Lottemaa rannamaja trepi lõhkusid 2018. aasta septembri lained aasta varem valminud Reiuranna parkla allasõidutee, merre kukkusid ka osa Kulla tee eramukruntide piirdeaedu.

Kaitsmaks Reiuranna puhkeala parklat ja allasõiduteed, otsustas Häädemeeste vallavalitsus teha kiirkorras hanke kalda kindlustamiseks. Mereteadlaste sõnul võivad looduse purustustööd jätkuda ka hoolimata uisapäisa tehtud kaldakindlustustöödest. Juhuslikult kaldale paigaldatud kivid võivad murrutust koguni suurendada, sest lainete «pesumasin» saab kivide vahelistes kanalites hoopis parema hoo. Mõttetule tegevusele kulub kokku kümneid tuhandeid eurosid.

Randades läks kitsaks

Reiu rand on osa Pärnumaa turismiprojektist Romantiline Rannatee, naabruses asuvad Lottemaa teemapark ning Pärnu Bay Golf Linksi golfikeskus. Mereäärsetel erakruntidel on eksklusiivsed elamud. Reiu ranna hea juurdepääs ja tasuta parkla tõmbavad külastajaid igal aastaajal. Suvel täitub Reiu rand vee- ja päiksevanne nautivate supelsakstega. Hommikuti veeskavad seal paate kalastajad. Tormistel päevadel sobib edela- ja läänetuultele avatud rand lohesurfiks ja purjelauasõiduks. Talvel kasutavad Reiuranna parklat tõukekelkude ja mootorsaanidega Pärnu lahe jääle talipüügile siirduvad kalastajad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles