Börsidel oli kümne aasta halvim aasta

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiakaupleja eile New Yorgi börsil.
Aktsiakaupleja eile New Yorgi börsil. Foto: Spencer Platt / AFP/Scanpix

Eilse ehk eelmise aasta viimase kauplemispäeva tõus USA aktsiaturgudel ei aidanud eriti globaalseid aktsiaturge, millel oli kümne aasta kehvim aasta.

USA börsiindeks S&P 500 indeks kahanes aastaga 6,2 protsenti, mis on selle suurim langus alates finantskriisist. Veel hullem oli börsidele detsember. S&P 500  indeks kukus aasta viimasel kuul 9,2 protsenti, mis oli halvim detsember alates 1931. aastast.

Suuremalt jaolt tehnoloogiasektorit iseloomustav Nasdaqi koondindeks langes eelmisel aastal 3,9 protsenti.

Veel hullem oli olukorda mujal maailmas. Euroopa aktsiaturge iseloomustav Stoxx 600 Europe indeks kukkus eelmisel aastal 13 protsenti, MSCI Aasia Pacific 15 protsenti ja arenevate turgude aktsiaindeks MSCI Emerging Markets Index koguni 16 protsenti.

Börsilanguse põhjuseks oli mure maailmamajanduse jahtumise ja rahapoliitika karmistamise pärast, aga eelkõige geopoliitiliste pingete, nagu Brexiti ümber toimuv segadus ja USA ning Hiina vahelise kaubandussõja eskaleerumine, pärast.

Maailma kehvim börs oligi eelmisel aastal Hiina, kus sealne aktsiaindeks kukkus üle 25 protsendi pühkides 2,3 triljonit dollarit börsiettevõtete väärtusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles