Populaarsed äpid lekitavad Facebookile kasutajate andmeid

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook
Facebook Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Paljud populaarsed Androidi nutitelefonide rakendused nagu Skyscanner, TripAdvisor ja MyFitnessPal edastavad kasutajate andmed Facebookile, selleks eelnevalt luba küsimata. Arendajate sõnul on tegemist Euroopa andmekaitse üldmääruse reeglite rikkumisega, kirjutab Financial Times.

Privacy Internationali uuringust selgus, et 34 populaarsest Androidi äpist jagavad vähemalt 20 rakendust kasutajate andmed automaatselt Facebookile kohe, kui äpp telefonis avada. Automaatselt saadetud andmete alla kuuluvad rakenduse nimi, kasutaja unikaalne Google kood ning rakenduse kasutamise aeg. Mõned rakendused sellega ei piirdu. Näiteks lennupiletite ja majutuse otsingut pakkuv Kayak saadab Facebookile detailset infot selle kohta, milliseid lendusid kasutaja otsis, mis kuupäevadeks oli reis planeeritud, kas kasutajal on lapsi ja milliseid sihtkohti ta rakenduses otsis.

Selle aasta mais hakkas kehtima Euroopa andmekaitse üldmäärus (GDPR), mille kohaselt peavad rakendused küsima enne andmete jagamist kasutajatelt nõusolekut. Maksimaalsed trahvid reeglite rikkumiste eest on kuni 4% ettevõtte käibest või 20 miljonit eurot.

Arendajate sõnul on probleem selles, et Facebooki tarkvara ei võimalda igas olukorras nõusolekut küsida. Paljud rakendused on seda ka välja toonud, kuid lahendust pole veel leitud. «Kuus kuud peale GDPR-i jõustumist on probleemid endiselt olemas. 67,7% testitud rakendusest saadavad endiselt automaatselt andmeid Facebookile kohe kui rakendus avada,» kirjeldas uuring. Facebooki kõneisik ütles, et rakenduste arendajad saavad automaatse andme-edastuse ise peatada.

Skyscanneri esindaja ütles, et ettevõte polnud kursis, et andmeid edastati Facebookile kasutajate luba küsimata. «Me uurime, kuidas selline olukord sai tekkida. Säärane andmete edastamine on meie sisereeglite vastane,» teatas ettevõte. TripAdvisor ja Kayak ei vastanud väljaande päringutele ning MyFitnessPal keeldus kommenteerimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles