Nafta hinnale ennustatakse tõusu (6)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine Kanadas
Nafta tootmine Kanadas Foto: Larry MacDougal / The Canadian Press/PA Images/Scanpress

Viimases kvartalis vabalanguse teinud nafta hind hakkab analüütikute ennustuste kohaselt tõusma, kuid geopoliitilised riskid võivad tuua ootamatuid hinnaliikumisi mõlemas suunas.

Analüütikute hinnangul nafta hind järgmise aasta esimesel poolel kasvab ja teeb tagasi alates oktoobrist toimunud vabalanguse, kuid teine poolaasta muutub keeruliseks.

 

Wall Streeti analüütikud prognoosivad Brenti nafta keskmiseks hinnaks järgmisel aastal 68 kuni 73 dollarit barrel. Peamiselt USAs kaubeldava WTI (West Texas Intermediate) hinnavahemik jääb 59 kuni 66 dollarile. Samal ajal hoiatavad analüütikud, et järgmise aasta teisel poolel võivad hinnad liikuda eelnimetatutest koridoridest märkimisväärselt erinevalt. Riskid tulenevad makromajanduslikest teguritest nagu näiteks USA ja Hiina vaheline väliskaubandussõda.

Uue aasta esimese poole hinnaralli peamiseks teguriteks on Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) poliitika ning USA kildanafta tootmismahud.

USAst on saanud maailma suurim naftatootja, aga pudelikaelad naftatorude läbilaskevõimes on takistanud USA nafta saabumist maailmaturule. Peagi on aga valmimas suured naftajuhtmed Lääne-Texasest rannikule, mis parandab Ühendriikide ekspordivõimet märgatavalt ja see hakkab avaldama survet nafta hinna languse suunas. Sellele võib vastu seista OPECi, Venemaa ja teiste naftakartelli mittekuuluvate riikide toodangukärbete kestvuse pikendamine. Praegune kokkulepe vähendada tootmist 1,2 miljoni barreli võrra ööpäevas kehtib juuni lõpuni ja uus otsus tehakse ilmselt aprillis.

Kuid mõned analüütikud kahtlevad OPECi võimes hinnalangust ära hoida. Citigroupi globaalsete tooraineturgude peaanalüütik Edward Morse usub, et OPECi pakkumise kahanemine ergutab USA kildanaftatootjaid tooma turule rohkem naftat, mis tema sõnul peaaegu kindlasti vallandab järgmise müügilaine.

Morse on analüütik, kes prognoosis nafta hinna langust 2014. aasta kevadel, kui see oli mitme aasta kõrgeimal tasemel 115 dollarit barrel ja suurem osa analüütikuid prognoosisid tõusu jätkumist.

Makromajanduslikud tingimused näivad pigem nafta hinda toetavat. Ökonomistide arvates jääb globaalne majanduskasv uue aasta esimeseks pooleks korralikuks ehkki seejärel hakkab tasapisi langema. See suurendab nõudlust musta kulla järele.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles