Sülearvuti või 1000 eurot peo peale – millega noolivad kohalikud omavalitsused endale uusi elanikke?

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää, 26.01.2013
Otepää linna silt. Asula lõpp. Atko liinibuss, ühistransport.
Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Otepää, 26.01.2013 Otepää linna silt. Asula lõpp. Atko liinibuss, ühistransport. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

1. jaanuari saabumisega on paljud kohalikud omavalitsused algatanud kampaaniaid uute elanike leidmiseks, et kasvatada linna või valla tulubaasi. Selle käigus makstakse mitmes omavalitsuses uuele elanikule 100 euro suurust hüvitist ning loositakse välja ka krõbedamaid auhindu.

Omavalitsuse suurimaks tuluallikaks on üksikisiku tulumaks, mida eraldab maksu- ja tolliamet (MTA) vastavalt sellele, kui palju elukohajärgseid maksumaksjaid on 1. jaanuari seisuga KOV-i registreeritud. 

Seega hakkavad omavalitsused enne aastavahetust pingutama. Näiteks Loksa püüab maksumaksjaid sülearvutitega. Kõik, kes registreerivad end selle aasta jooksul Loksa elanikuks saavad kohaliku ujula pääsmed ning nende vahel loositakse välja kaks sülearvutit ja viis perepiletit kõigile Loksa kultuurikeskuses toimuvatele kontsertidele 2019. aasta jooksul. «Teil kulub oma elukoha registreerimiseks linnavalitsuses ainult viis minutit. Ei mingit keerulist paberimajandust - täita tuleb elukohateate blankett ja Te oletegi Loksa linna elanik!» seisab kampaania kirjelduses.

«Too oma maksuraha Elva valda!» algab hoogsalt kohaliku omavalitsuse kampaania. Selleks, et motiveerida inimesi end Elvasse registreerima, loositakse uute elanike vahel välja kolm korda 500 eurot. Elva valla kommunikatsioonijuht Merilyn Säde kirjeldas valla teates, et tihti ei teadvustata, kui palju maksavad igapäevaselt kasutatavad hüved. „Näiteks kulub vallal tänavavalgustuses elektrile igal kuul umbes 8000 eurot. Samuti maksab üks atraktiivne laste mänguväljak 30 000 eurot, mille jaoks on tarvis 15 inimese keskmise palga aastast maksutulu,« tuletas ta meelde.

„Talve tulekuga muutub päevakajaliseks lumetõrje, mis on kohalikule omavalitsusele samuti väga suur kulu. Näiteks saab Elva linnas teha 30 000 euro eest kolm kuud lumetõrjet või kaks kuud lumetõrjet maapiirkondades,» lisas Säde.

Sarnaselt teistega loodab maksulaekumist suurendada Tõrva vald, et teha rohkem investeeringuid elukeskkonna parandamiseks. Kõigi detsembri kuul Tõrva valda registreerinud inimeste vahel läheb loosi kaks korda 400 eurot.

Otepää valla kampaania auhind on juba märkimisväärsem. 26 novembrist kuni 31. detsembrini end valda sissekirjutanute vahel loositakse 1000 eurot ning valla ettevõtjate poolt välja pandud eriauhindu. Otepää vallavanem Kaido Tamberg ütles, et oma vald elab ja töötab eelkõige aga ikkagi oma inimeste jaoks. „Otepää vald on üks hea energiaga koht elamiseks ning siia tööle tulemiseks,« sõnas Kaido Tamberg.  „Otepää valla ettevõtjad ja Otepää kogukonnad ootavad uusi elanikke. Vald ja iseäranis valla ettevõtjad on panustanud selleks, et meil oleks rohkem vallakodanikke. See näitab, et olete teretulnud!»

Nõo vald maksab igale uuele elanikule, kes registreeris end valda perioodil 1. november kuni 18. detsember, 100 euro suuruse hüvitise. Vald tuletab meelde, et päris kuuse alla ei saa end registreerida. Nimelt peab inimesel olema kas püsiv elukoht valla territooriumil, kinnistu valla territooriumil või eluruumi omaniku nõusolek.

«Igale isikule, kes registreerib end ajavahemikus 01.11.2018 - 18.12.2018 Nõo valla elanikuks ja kelle eelmine elukoht rahvastikuregistri andmetel 1. jaanuari 2018 seisuga ei olnud Nõo vald ning kes omab 1. jaanuari 2019 seisuga kehtivat elukoha registreeringut Nõo vallas, makstakse ühekordset toetust 100 eurot,» seisab kampaanias. Lisaks loositakse kõigi inimeste vahel, kelle elukoht on seisuga 1. jaanuaril rahvastikuregistri andmete kohaselt Nõo vald välja viis kolmesaja eurost ühekordset toetust.

Kampaania on käima pannud ka Haapsalu, kus loositakse kõigi 13.detsembrist kuni aasta lõpuni elanikuks registreerunute vahel välja IPhone X väärtusega 1100 eurot. Elanikuks registreerimise kampaaniat korraldab linn selleks, et inimestele teadvustada kui oluline on see, millisesse omavalitsusse nad on sisse kirjutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles