Apteekrite liit: asutamispiirang kaitseb maa-apteeke

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnigi apteek võib lähiajal uksed sulgeda. Foto on illustratiivne.
Mõnigi apteek võib lähiajal uksed sulgeda. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Apteekrite ja apteekide erialaliitude pöördumises sotsiaalministri poole märgitakse, et maa-apteekide kaitse regulatsioon on ainus toimiv garantii laiapõhjalisema apteegitaristu säilitamiseks. 

«Farmaatsiaalase haridusega tööjõu ressurss Eestis on piiratud ja lahkuks piirangute kaotamisel linnadesse. Apteekerkonna arv püsib Eestis allpool 1400 inimest ning riikliku koolitustellimuse tõstmine ei ole väikeses riigis otstarbekas ega jõukohane.  Kuna uute apteekide avamine tõmbekeskustes vajab erialast tööjõudu ning seal pakutakse kõrgemat palka, liiguks erialane tööjõud piirangute puudumisel maalt tõmbekeskustesse. Seetõttu jätab apteekide kuhjumine tõmbekeskustes muud piirkonnad kaadrist ilma ning viib paratamatult maa apteekide hääbumiseni,» lausus Apteekrite liidu peaproviisor Kaidi Sarv.

Fakti kinnituseks viitas Sarv Faktum&Ariko 2011.a uuringule «Maa-apteekide omanike ja töötajate suhtumine ravimiseaduse võimelikesse muudatustesse».

«Uuringu kohaselt 91 protsenti väike-apteekide omanikest toetab piirangute säilimist, kusjuures andmed saadi maal asuvast 75 põhiapteegist ja 21 haruapteegist,» lisas Kaidi Sarv.  

Apteekide ühenduse juhataja Kadri Tammepuu sõnul on populistlik väita, et Eestis kehtiv asutamispiirang on midagi erakordset.

«Sarnased apteekide asutamise piirangud kehtivad terves reas Euroopa riikides, kus on leitud, et need on vajalikud:  Austrias, Belgias, Horvaatias, Prantsusmaal, Kreekas, Ungaris, Itaalias, Lätis, Luksemburgis, Maltal, Portugalis, Rumeenias, Sloveenias ja Hispaanias. Lisaks Soomes, Poolas, Taanis, Küprosel, Saksamaal. Viimastes litsentside hulga piiramise või omandipiirangute läbi. Viimasel ajal on piirangud kehtestatud Ungaris ja Portugalis,» ütles Tammepuu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles