Vrakkide otsimisel tuleb appi allveerobot (1)

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene soomuslaev Slava: riismed Suures väinas Muhumaast 3,2 km; hüljati lahingus 17.10.1917; tonnaaž 14 415 t; ehitusaeg 01.01.1902; ohvrite arv 0; hukkumise põhjuseks kahurituli.
Vene soomuslaev Slava: riismed Suures väinas Muhumaast 3,2 km; hüljati lahingus 17.10.1917; tonnaaž 14 415 t; ehitusaeg 01.01.1902; ohvrite arv 0; hukkumise põhjuseks kahurituli. Foto: Erakogu

Veeteede amet teatas tänavu 18 vraki leidmisest Eesti vetes. Nüüd leiab ameti andmebaasist 531 veealust vrakki, kuid aina uute objektide ilmsikstulek annab aimu veel paljudest merepõhjas, sealhulgas Pärnu lahes avastamata laevajäänustest.

Et hüdrograafid saaksid detailsemalt tuvastada ja uurida veealuseid objekte, soetab amet endale tuleval aastal miniallveeroboti.

“Seni kasutusel olevad mõõdistusteks mõeldud sonarid näitavad üld­juhul, et midagi põhjas on, aga mis täpsemalt, sellest eriti aimu ei saa,” nentis veeteede ameti hüdrograafiaosakonna juht Peeter Väling. “Roboti kaamera abil näeme märksa detailsemalt, mis seal vee all asub.”

Riigihanke võitnud Eprons Rov Ltd. annab seadeldise ametile üle hiljemalt tuleva aasta märtsis. Soetatav robot suudab sukelduda 300 meetri sügavusele ja on varustatud HD-kaamera ja mehaanilise “käega”, mille külge saab kinnitada haaratsi, lõikuri või väikese setteproovide võtja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles