Naftahinnad läksid pärast rekordilist madalseisu taas tõusuteele (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lukoili naftaplatvorm Kaspia merel.
Lukoili naftaplatvorm Kaspia merel. Foto: Maxim shemetov / REUTERS

Naftahinnad läksid kolmapäeval taas tõusuteele, olles vahepeal saavutanud kõige madalama hinnataseme pärast möödunud aasta juunit.

Nafta globaalse hinnaindeksina kasutatava Brenti toornafta hind tõusis 43 senti hinnale 50,90 dollarit barreli kohta. Eelmise päeva sulgemishinnaks oli 49,93 senti, mis on kõige odavam Brenti hind pärast 2017. aasta juunikuud. USA toornafta hind tõusis 74 senti hinnale 43,27 dollarit barreli kohta.

Naftahindu on viimastel kuudel eelkõige alla vedanud mured ületootmise pärast, sest USA on sellel aastal järsult oma tootmist tõstnud ning aeglustuva maailma majanduskasvu prognoosid näitavad, et nõudlus hakkab hoopis vähenema. Naftat eksportivatest riikidest koosnev kartell OPEC ja Venemaa leppisid varem sellel kuul kokku tootmiskärbetes, kuid eksperdid pole siiani kindlad, kas neist piisab ületootmise vähendamiseks.

Naftahindade kasv jääb tõenäoliselt nõrgaks nii kauaks kuni OPEC suudab kindlalt tõestada, et nad suuvavad vältida ületootmist ja turu üle ujutamist. Hindadele mõjuvad destabiliseerivalt ka häired USA valitsuse töös ja aktsiaturgude nõrkus. Börsid on üle kogu maailma kandnud sellel aastal rekordilisi detsembrikuu kaotusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles