Trump: USA majanduse ainus probleem on USA keskpank (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja föderaalreservi (Fed) juht Jerome Powell.
USA president Donald Trump ja föderaalreservi (Fed) juht Jerome Powell. Foto: Reuters / Scanpix.

USA president Donald Trump ründas täna taas riigi keskpanka ja süüdistas seda USA majandust ümbritsevate kartuste tekitamises.

«Meie majanduses on ainus probleem keskpank,» teatas Trump Twitteris.

«Keskpank on nagu jõuline golfimängija, kes ei saa palli auku, sest tal puudub igasugune puudutus. Ta ei suuda putata.»

Trumpi pahandab keskpanga intressimäärade poliitika.

Keskpank on Trumpi ametisse määratud Jerome Powelli ametiajal korduvalt tõstnud intressimäärasid, sest pank üritab tasakaalustada tööhõivet ja inflatsiooni. Trump on kritiseerinud neid otsuseid, sest tahab, et pank keskenduks majanduskasvule.

Trumpi pahameele taustal on ka langus USA tähtsamatel aktsiaturgudel. Need võivad teha detsembris läbi suurima languse 1931. aastast, kui jõuluperioodil suurt tõusu ei toimu.

USA aktsiaturud asusid esmaspäeval avanemise järel langema ning kohaliku aja kella 10.09 (Eesti aeg kell 17.16) olid need langenud vähemalt üle 1 protsendi.

S&P langes 2 protsenti tasemele 2368 punkti, Nasdaq 1,7 protsenti 6222 punktile, Dow Jones 2 protsenti 22 000 punktile ning väiksemate firmade aktsiaturg Russell 2000 langes 1,1 protsenti 1277 punktile.

Tähtsamate aktsiaturgude väärtus on sügisesest tipust langenud 16-26 protsenti.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles