Suured maksupettused: kalatööstuse lipulaev pettis lõhega miljoneid (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spratfil keerutas kala Läti ja Eesti vahel
Spratfil keerutas kala Läti ja Eesti vahel Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kunagi üks Eesti edukamaid kalatööstusi Spratfil pettis riigilt aastatel 2013–2014 välja üle kahe miljoni euro käibemaksu.

Postimees reastas hiljuti 21. sajandi kümme suurimat ja keerulisimat maksupettust, mille pärast on riigil saamata jäänud üle 40 miljoni euro. Edaspidi on võimalik kõiki lugusid lugeda ühe kaupa ja tasuta Postimehe veebist. 

Spratfili juht ja omanik, Läti kodakondsusega Boriss Ustinovs organiseeris koos seitsme abilisega ulatusliku skeemi, kus nad ostsid näilike tehingute ja varifirmade abil enam kui kümne miljoni euro eest jahutatud lõhet, mille pealt õnnestus käibemaks tagasi saada.

Petuahel nägi välja järgmine: Spratfil soetas 20-protsendilise käibemaksuga suure koguse lõhet ettevõttelt Trigendi, mis omakorda ostis kala 20-protsendilise käibemaksuga ettevõtetelt Bestlog ja Wenverc. Viimased soetasid kala aga käibemaksuvabalt mõnelt Läti firmalt (teisest Euroopa Liidu riigist ostetud kaup on käibemaksuvaba).

Tegelikult ostis Spratfil kala Läti firmadelt otse, ilma vahendajateta. Trigendi, Bestlog ja Wenverc olid üksnes varifirmad ja kõik nende tehingud võltsitud.

Näilised tehingud, millega Spratfil ostis kala teistelt Eesti ettevõtetelt 20-protsendilise käibemaksuga, andsid kalatööstusele ettekäände nõuda maksuametilt käibemaks tagasi. Riik maksiski ettevõttele tagasi pea kaks miljonit euro käibemaksu. Õige varsti pettus aga avastati.

Boriss Ustinovsile ja Spratfili müügijuhile Alar Borkmannile määrati kahe aasta ja kuue kuu pikkune tingimisi vangistus. Firmal tuli riigile tagasi maksta kaks miljonit eurot ja rahalise karistusena veel 120 000 eurot.

Süüdi mõisteti ka Aleksandrs Žilkins, Juris Nikušins, Igors Kuzmans, Arlet Martinson, Priit Vendelin ja A, kes aitasid maksupettust varifirmade kaudu ellu viia.

Mitmesaja töötaja ja 60 miljoni eurose aastakäibega kalatööstuse täht kustus igaveseks möödunud aasta juunis, mil Harju maakohus kuulutas välja Spratfili pankroti.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles