Suured maksupettused: kurikuulsa ehitusfirma uskumatu vedamine (7)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusärimees Toomas Tromp otsustas omal ajal kurikuulsa Facio Ehituse pooleks teha, et tõsta maksuvaidlus ehitamise jalust ära. Nagu hiljem riigikohtus selgus, päästis kaval nüke Facio süüdimõistvast otsusest.
Ehitusärimees Toomas Tromp otsustas omal ajal kurikuulsa Facio Ehituse pooleks teha, et tõsta maksuvaidlus ehitamise jalust ära. Nagu hiljem riigikohtus selgus, päästis kaval nüke Facio süüdimõistvast otsusest. Foto: Andras Kralla/Äripäev

Kuigi kurikuulus ehitusfirma Facio Ehitus ja selle töötajad petsid süüdistuse järgi möödunud kümnendi keskpaigas riiki pea miljoni euroga, mõistis riigikohus ettevõtte õigeks.

Postimees reastas hiljuti 21. sajandi kümme suurimat ja keerulisimat maksupettust, mille pärast on riigil saamata jäänud üle 40 miljoni euro. Edaspidi on võimalik kõiki lugusid lugeda ühe kaupa ja tasuta Postimehe veebist. 

Facio keskastmejuhid, süüdistuse järgi kümme projektijuhti, edastasid aastatel 2004–2007 raamatupidamisele kümnete riiulifirmade võltsitud arveid, millega suudeti vähendada Facio käibe- ja tulumaksukohustust 851 000 euro võrra.

Mõnikord olevat projektijuhid kasutanud fiktiivseid arveid ka erahuvides, näiteks muruniiduki, mööbli, kodutehnika või mootorratta ostmiseks. Valearvete alusel üle kantud raha olevat võetud varifirmadest sularahas välja ning makstud töötajatele ümbrikupalgaks.

Kohtupidamine projektijuhtide üle lõpetati oportuniteediga juba 2009. aasta suvel. Facio Ehituse juhid Toomas Tromp ja Riho Kalve kinnitasid, et nemad ei teadnud maksupettustest midagi. Prokuratuur ei jäänud seda uskuma ja läks Facio vastu kohtusse.

Siis juhtus aga hoopis eriskummaline asi. Süüdistuste alla jäänud Facio jagunes ja vanast kehast sündisid uued ettevõtted: AS Räga ja OÜ Facio Ehitus. Viimasele läksid üle vana Facio seadmed, masinad ja töötajad.

Ka selle käigu vaidlustas prokuratuur kohtus, leides, et Facio tahtis kriminaalmenetluse lükata varatu Räga kaela ja alustada uue Facioga puhtalt lehelt.

Harju maakohus mõistis 2012. aasta novembris mõlemad uued ettevõtted süüdi maksudest kõrvale hoidmises ja karistas neid kokku enam kui 60 000 euroga.

Pööre toimus aga 2014. aastal riigikohtus, kes mõistis Facio õigeks, sest kuigi uus Facio tekkis vanast Faciost, ei ole tegemist samade äriühingutega: uus keha loodi pärast kuriteo toimepanemist. Hoolimata majanduslikust identsusest ei luba seadus ühe ettevõtte süüd omistada teisele ettevõttele. Riigikohus märkis, et probleem on auklikus seaduses, mis võimaldab keha vahetanud juriidilisel isikul karistusest pääseda. Praagi peab lappima seadusandja.

Samuti jäi karistuseta Räga, kuna ettevõte oli selleks ajaks äriregistrist juba kustutatud.

Lahendus paistab

Maksuameti uurimisosakonna juhataja Rain Kuus on öelnud, et just sellised juhtumid jäävad kõgie rohkem hingele, kus maksukurjategija pääseb formaalsetel põhjustel.

Samasuguseid juhtumeid on viimase viie aasta jooksul olnud juba 46, mis paneb tahes-tahtmata küsima, kus on seadusandja silmad, miks ta midagi ei tee. Justiitsministeeriumi pressiesindaja Kristina Rammus tunnistas probleemi ja ütles, et asjaga tegeldakse.

Ministeerium on seadusemuudatuse ettevalmistamisega lõpusirgel ja eelnõu peaks pärast korrektuuri järgmise aasta alguses valitsusse jõudma. Facio taolisi kurikavalaid skeeme ohjeldavaid abinõusid on seal kaks. Esiteks see, et kui ettevõte on kriminaaluurimise all, siis keelatakse tal jaguneda, ühineda ja end likvideerida. Keeld tuleb automaatne ja kehtib kahtlustuse saanud ettevõttele.

Teise, isegi kangema sammuna keelatakse uurimise all olevale ettevõttele tehinguid teha. Kuna see võib ettevõtlusvabadust suurel määral ohustada, saaks seda teha ainult kohtu loal ja juhul, kui on kindel põhjus arvata, et ettevõte hakkab vara välja kantima või muude tehingutega uurimisele vastu töötama.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles