Aktsiaturgude olukord halveneb kiiresti (17)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeva õhtu Wall Streetil ei möödunud lõbusas meeleolus.
Neljapäeva õhtu Wall Streetil ei möödunud lõbusas meeleolus. Foto: Wang Ying / ZUMAPRESS.com

Jõulud on möödunud ülemaailmsete aktsiaturgude jaoks tormisel merel, kus kallast veel näha ei ole. Paljud suured indeksid on jõudnud aasta kõige halvemasse seisu ja turge on haaranud tõsine hirm uue majanduskriisi ees.
 

Neljapäevane kauplemispäev lõppes USA börsil väga sünges meeleolus, kui Dow langes jälle kaks protsenti ehk 464 punkti. Indeks langes esimest korda alla 23 000 piiri pärast möödunud aasta oktoobrit. Nasdaq langes 1,6 protsenti, jõudes esimest korda pärast suurt depressiooni karuturu äärele. Kokku on Nasdaq kaotanud pärast augustikuu tippseisu 19,5 protsenti. S&P 500 indeks langes samuti 1,6 protsenti ja on kiiresti saavutamas oma kõige viletsamat kvartalit pärast 2008. aasta majanduskriisi, olles kaotanud nüüdseks 15 protsenti. 

Vabalangusesse läksid ka naftahinnad, mis langesid üle nelja protsendi. USA toornafta hind langes esimest korda pärast möödunud aasta augustikuud alla 46 dollari. WTI kukkus 4,8 protsenti hinnale 45,88 dollarit barreli kohta. Nafta hinnaindikaatorina kasutatava Brenti toornafta hind langes aga 3,2 protsenti hinnale 55,26 dollarit barreli koha. Kokku on nafta kaotanud kahe kuuga oma väärtusest peaaegu 40 protsenti.

Reedel alustasid languses ka Aasia turud. Jaapani Nikkei vajus 1,8 protsenti, olles selle nädalaga kukkunud juba üle kuue protsendi. Hiina blue chips kaotas 1,2 protsenti ja MSCI indeks väljaspool Jaapanit 0,6 protsenti. Austraalia aktsiad langesid ühe protsendi ja jõudsid viimase kahe aasta kõige madalamasse seisu. Aasia turgudel kaubeldavad S&P 500 E-Mini futuurid langesid 0,25 protsendi.

Mis toimub?

Investoreid on juba mõnda aega valdanud hirm järgmiseks aastaks prognoositud aeglustuva maailmamajanduse kasvu ees ning kolmapäeval valas õli tulle juba sellel aastal neljas USA keskpanga poolt kehtestatud intressimäära tõus, mis muudab laenamise kallimaks. Tegu polnud aga maailma lõpuga, sest keskpank lubas järgmisel aastal olla intressimäärade tõstmisega ettevaatlikum. Sellegi poolest ei meeldinud paljudele investoritele tõsiasi, et pank lubas jätkata nende tõstmist.

Kui intressimäärade tõusu oli juba kaugelt näha, siis hoopis palju rohkem ehmatas turge taaskord USA president Donald Trump, kes keeldus neljapäeval alla kirjutamast eelarvemeetmele, mis mis hoiaks ära valitsusasutuste töö osalise seiskumise. Trump keeldus alla kirjutamast, sest eelnõu ei sisaldanud viie miljardi dollari suurust finantseerimist tema Mehhiko piirimüüri rajamiseks.

Trumpi keeldumine suurendab oluliselt valitsuse töö osalise seiskumise tõenäosust reede keskööl vastu laupäeva, kui lõpeb praeguse seisuga paljude võtmetähtsusega valitsusasutuste nagu sisejulgeolekuministeeriumi rahastamine.

Tõenäoliselt aitas börsilangusele kaasa ka uus suhete pingestumine USA ja Hiina vahel, sest Ühendriikide justiitsministeerium esitas neljapäeval ametliku süüdistuse kahele Hiina häkkerile, kes varastasid väidetavalt Pekingi korraldusel USA ärisaladusi ja tegelesid üleüldise spionaažiga. Hiina reageeris süüdistustele vihaselt ja süüdistas USAd provokatsioonis.

Ülemaailmne langus viis ka Tallinna börsi punasesse

Reedel jätkus Tallinna börsil maailmaturgudelt alguse saanud langus, indeks OMXT langes 0,15 protsenti aasta madalaimale tasemele, 1162,63 punktile.

Kauplemispäeval sooritati 398 tehingut, käibega 696 732 eurot. Päeva lõpetasid punases 11 nimetust, kaks püsisid muutumatuna ning viis nimetust tõusid. 

Suurimat käivet tehti 26 tehinguga 128 500 eurot Merko Ehituse aktsiaga, mis langes 0,54 protsenti 9,25 eurole. Käibelt järgnes 105 700 euro ning 70 tehingu juures Tallink Grupp, mis tõusis 0,49 protsenti ja sulgus 1,025 eurol. Tallinna Sadama aktsia langes 56 tehingu ning 92 900-eurose käibe juures 0,25 protsenti 2,035 eurole.

Päeva suurimaks kukkujaks oli 4,88 protsendiga Harju Elekter, mis sulgus 3,9 eurol. Väärtpaberiga sooritati 42 tehingut, käibega 38 200 eurot. Baltika aktsia langes marginaalse 1300-eurose käibe juures 4,14 protsenti 0,162 eurole.

Põhinimekirja suurimaks tõusjaks oli 3,36 protsendi juures PRFoods, mis kerkis 21 tehingu ning 51 700-eurose käibe juures 0,615 euroni.

Kommentaarid (17)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles