Briti pankadel kästi valmistuda euroala lagunemiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni linnavaade. Big Ben ja Parlamendihoone.
Londoni linnavaade. Big Ben ja Parlamendihoone. Foto: Peeter Langovits

Briti pangandusjärelevalve FSA nõuab, et pangad paneksid paika «varuplaanid» eurotsooni kokkukukkumise puhuks. Ühtlasi tuleb neil jätkuvalt vähendada sõltuvust lühiajalistest finantseeringutest ja riskantsetest varadest.

FSA pangandusosakonna direktor Andrew Bailey üritas Londonis kuulajaskonna poole pöördudes hoolikalt rõhutada, et eesmärk pole kriisi ette kuulutada. Kuid ta ütles: «On ülimalt oluline, et pangad valmistuksid eurokriisi korratuteks kriisideks, mistahes kuju nood võtavad. Hea riskijuhtimise võti on valmistuda ebatõenäolisteks, kuid ränkadeks stsenaariumiteks.»

Bailey sõnutsi õigustavad Euroopa sündmused Briti initsiatiivi nõuda esimesena maailmas pankadelt kõrget likviidsustaset: pankadel peab olema piisavas koguses kergesti müüdavaid varasid, et tulla toime turukriisi või finantseerimisvõimaluste kärbumisega.

Briti pankuritel on olnud tavaks hädaldada, et nad peavad täitma selliseid rangeid nõudeid juba nüüd – kuigi ülejäänud maailmale saab nn Basel III pakett kohustuslikuks alles aastal 2015.

«Ma valetaksin, kui ütleksin, et ükski pank meid selle eest tänanud oleks. See oli ühepoolne Briti samm. Aga ma ütleksin, et järgnenud sündmuste valguses tegime me õige otsuse,» ütles Bailey.

Eurotsooni pankadel on suvest alates suuri raskusi lühiajaliste finantseeringutega, kuna turud pelgavad nende kopsakaid Kreeka, Itaalia ja teiste riigivõlakirjade hoiuseid.

Mõned Briti ettevõtjad on FSA karmi joone peale pahased ja kardavad, et nii aetakse üles firmade kulud ning kahjustatakse reaalmajandust.

«On reaalne oht, et kui me reeglitega niiviisi [ülejäänud Euroopa Liidust] üle pingutame, seiskub kogu süsteem,» ütles Rolls-Royce’i finantsjuht Mark Morris.

Uute reeglite pooldajad rõhutavad aga, et riskide alahindamine enne eelmist kriisi tõi maksumaksjatele kaela suured kulutused, kuna hiljem tuli toetada nii panku kui nende kliente.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles