«Pank» 10. osa – aga mis toimus tegelikult (14)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriisi ajal  saatuse hooleks jäänud hoone Tallinnas.
Kriisi ajal saatuse hooleks jäänud hoone Tallinnas. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

«Kui see on kriis ja krahh, siis sellises kriisis ja krahhis ma tahaksingi elada,» ütles täna klassikaks kujunenud tsitaadi toonane peaminister Andrus Ansip 2008. aasta veebruaris. Ka kümme aastat hiljem kinnitas Ansip, et 2008. aasta alguses ei olnud veel mingit kriisi.

«Polnud meil 2008. aasta veebruaris mingit kriisi – kui see oli kriis, siis ainult sellises kriisis ma tahtsingi elada kogu elu, ja mitte ainult mina, vaid kogu Euroopa ja maailm tahtis elada sellises kriisis,»  kordas Euroopa Komisjon asepresident selle aasta novembri alguses toimunud Rimi majanduskonverentsil.

Tõsi, makromajandusnäitajad olid 2008. aasta alguses tõesti suurepärased – töötuse määr rekordmadal neli protsenti, inflatsioon 16 kuni 19 protsenti, sisemajanduse kogutoodang (SKT) läks küll juba miinusesse, aga seda saime me teada mitu kuud hiljem.

Samas oli maailmamajanduse jäist hõngu igal pool tunda. Iga aasta jaanuari teisel poolel toimub Šveitsis Davosis maailma majandusfoorum ja 2008. aasta üks peamine arutlusteema oli juba siis, kas majanduslangus tuleb või mitte.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles