Riigiprokuratuur avaldas Danske rahapesus kahtlustatavate nimed (18)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NRD Advisory kõik töötajad, kes varasemalt töötasid Danske pangas, on saanud kuriteokahtlustuse rahapesus. Üleval (vasakult) Teder ja Murnikov, all pildiga Agnevstsikov.
NRD Advisory kõik töötajad, kes varasemalt töötasid Danske pangas, on saanud kuriteokahtlustuse rahapesus. Üleval (vasakult) Teder ja Murnikov, all pildiga Agnevstsikov. Foto: Kuvatõmmis NRD koduleheküljelt

Riigiprokuratuur avaldas täna õhtul isikud, kellele on esitatud kahtlustus Danske rahapesus osalemises.

«Kuivõrd kõnealuses nimekirjas (Bill Browderi esitatud nimekiri kuriteoteates) on ka isikuid, kes ei ole saanud kuriteokahtlustust, siis arvestades suurt avalikku huvi nimetatud kriminaalasja vastu ning vältimaks ekslikult valede inimeste süüdistamist ajakirjanduses, kinnitame kahtlustuse saanud isikute nimed,» kirjutas riigiprokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallas.

Danske rahapesu kümme kahtlustatavat

Erik Lidmets

Juri Kidjajev

Jevgeni Agnevštšikov

Marko Teder

Mihhail Murnikov

Anna Kurilenko

Natalja Komarov

Olga Tšetverikova

Oksana Lindmets

Keskkriminaalpolitsei pidas eile kinni kinni kuus ning täna hommikul veel neli endist Danske panga töötajat, keda on alust kahtlustada selles, et nad võimaldasid teadlikult panga klientidel liigutada rahapesukahtlusega raha.

Jevgeni Agnevštšikov, Marko Teder, Mihhail Murnikov ja Olga Tšetverikova lahkusid Danskest aastaid tagasi teadmata põhjusel ning lõid seejärel ühise finants- ja ärinõustamisettevõtte NRD.

Murnikov kõneles Postimehega juba mõni kuu tagasi, kui lubas rääkida üksikasjalikult, kuidas asjad Danske pangas käisid. Küll loobus ta intervjuust peagi. 

Küll aga väitis varem Swedbankiski töötanud Murnikov, et midagi ebaseaduslikku kahe panga asjaajamises polnud. Tema sõnul käis toimetamine välisklientidega kahes pangas samamoodi. Ta põhjendas, et ajad olid lihtsalt sellised: reeglid olid varem teised ja tema olevat nende reeglite piires ka tegutsenud.

Igasugust ebaseaduslikku tegevust ja rahapesu ta eitas. Ka ütles Murnikov, et Aivar Rehe pole milleski süüdi, sest tal oli panga Taani peakontorist range kontroll peal.

Äripäev on kirjutanud, et Tšetverikova sattus Danske panga Eesti filiaalis sisekontrolli hambusse ning lahkus sisuliselt päeva pealt midagi oma tegevuste kohta rääkimata. Tema klient oli Lantana Trade, mille kahtlased dokumendid omal ajal kontrollile silma jäid ning millega pank seejärel kiiresti kliendisuhte ka lõpetas.

Enamik kahtlustuse saanud ekstöötajaid kajastus ka Bill Browderi saadetud kuriteoteate nimekirjas, milles oli välja toodud 26 kahtlusega inimest. Samas tõdeti ka seda, et need nimed olid prokuratuurile teada juba enne Browderi saadetud infokildu.

Samuti selgitas prokuratuur, et kahtlustatute arv võib uurimise käigus veel suureneda.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles