Danske afääris peeti kahtlustatavana kinni endine suhtehaldur, kes veel suvel eitas igasugust kokkumängu

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipud Danske Eesti peakontori ees
Lipud Danske Eesti peakontori ees Foto: Ints Kalnins / Reuters/Scanpix

Postimehe andmetel peeti Danske panga Eesti filiaali rahapesukahtlusega seoses kinni panga suhtehaldurina töötanud Erik Lidmets.

Keskkriminaalpolitsei pidas eile kinni kinni kuus ning täna hommikul veel neli endist Danske panga töötajat, keda on alust kahtlustada selles, et nad võimaldasid teadlikult panga klientidel liigutada rahapesukahtlusega raha. Postimehe andmetel on üks neist Erik Lidmets, kes kuulus ka USA finantsisti Bill Browderi kuriteoteates esitatud 26-liiikmelisse nimekirja. 

Postimees rääkis Lidmetsaga selle aasta 25. juulil, kui Browderi nimekiri avalikuks tuli.  «Suhtehalduri töö oli suhete loomine, uue kliendi toomine ning kontrollimine, kas tema tegevus oli tolleaegse regulatsiooniga kooskõlas,» ütles Lidmets toona ning toonitas korduvalt, et reeglid olid kümme aastat tagasi hoopis leebemad kui praegu.

Suhtehaldur oli esimene tehingute kontrollija, kuid tema sõnul oli kontrollijate ahel pikk. «Suhtehaldur on kõige madalamal tasemel töötav inimene, kes töötab otse kliendiga. Kogu raamistik luuakse talle ülevalt poolt. Meie tegevus oli suunatud juhtkonna poolt. Ka ülevalt poolt toodi suuri kliente,» rääkis Lidmets toona. «Lisaks sellele, kogu uute klientide avamine käis meil mitte halduri otsusega, vaid meil oli komitee, mis koosnes juhtidest, rahapesu andmebüroo kontaktisikust ja riskijuhist,» lisas ta. 

Lidmets mäletas enda sõnul sadadesse miljonitesse küündivaid ülekandeid küll, kuid need olevat olnud tõestatud sadade lehekülgede pikkuse dokumentatsiooniga. «See oli kontrollitud kuni selleni, et klient käis suure kohvri konfidentsiaalsete dokumentidega ja näitas neid meile,» ütles Lidmets. Ometi tuli tema sõnul ette ka kahtlusi, neist teavitati riskijuhti ja vahel ka rahapesu andmebürood. Lidmets nägi süüd vaid toonastes leebetes regulatsioonides, mis võimaldas kahtlase päritoluga raha transiiti. Mistahes salajast kokkumängu ta eitas.

Lidmets töötas esialgu Danske pangas lihtsa suhtehaldurina, kuid tõusis suhete haldusega tegeleva osakonna juhiks. Ameti pani ta pangas maha 2010. aastal ja tegutseb praegu ettevõtjana. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles