Gruusia spiiker kutsub Eesti ärimehi julgemalt investeerima

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia parlamendi esimees Irakli Kobakhidze
Gruusia parlamendi esimees Irakli Kobakhidze Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Eestit külastanud Gruusia parlamendi esimees Irakli Kobakhidze kutsus Eesti ettevõtjaid senisest julgemini Gruusiasse investeerima, kinnitades, et selles riigis on korruptsioonitase madal ja ettevõtluskliima soodne, mida on tunnustanud ka Maailmapank.

«Meie majandusnäitajad on mõne teise piirkonna riigiga võrreldes head, eelmisel aastal oli majanduskasv viis protsenti, oleme seadnud lähiaja eesmärgiks, et see võiks olla seitse protsenti,» ütles Kobakhidze Postimehele antud intervjuus. «Meie majandus on avatud, seda kinnitab ka Maailmapanga hinnang, mille kohaselt on Gruusia oma soodsa ärikliima poolest maailmas kuuendal kohal,» lisas spiiker.

Seni on Eesti ettevõtjad katsetanud Gruusias veini-, pähkli- ja turismiäriga, viimase suure investeeringu tegid pealinna Thbilisisse seal kinnisvara arendavad ettevõtjad Oleg Ossinovski ja Marcel Vichmann, kes rajavad Thbilisi kesklinna kohal kõrguvale mäeharjale uut keskklassile mõeldud linnaosa.

Tbilisi Hillsi nimelises 331 hektari suuruses tulevases linnajaos on juba valmis enam kui kuue kilomeetri pikkune 18 rajaga golfiväljak. Linnaossa tuleb umbes 3000 eluaset, 500 eramut ning 2500 korterit. Ossinovski sõnul on Eesti investorid Tbilisi Hillsi arendusse investeerinud üle 30 miljoni euro, projekti kogumaksumuseks hindas ta umbes miljard eurot.

Gruusia SKT oli 2017. aastal 15,1 miljardit dollarit, Gruusia osakaal maailma majandusest on 0,02 protsenti.

Gruusia parlamendi esimehe sõnul on Gruusia suutnud demokraatia ja majanduse arendamise vahel leida tasakaalu ning seadnud eesmärgiks jõuda järele Eesti näitajatele. «See võtab muidugi mõned aastad aega, kuid meie peamine eesmärk on majanduskasvu kiirendada,» ütles Kobakhidze. Tema sõnul on Gruusia majanduse lähimate aastate eelisarenduseks transiit, mis omakorda eeldab tugevat infrastruktuuri. Nii näiteks ehitab Gruusia Musta mere äärde Anakliasse uut süvasadamat eesmärgiga meelitada sinna osa Aasia ja Euroopa vahelistest konteinervedudest.

Kobakhidze kutsus Eesti ettevõtjaid julgemini Gruusiasse investeerima ja seeläbi Gruusia ja Eesti kahepoolseid suhteid tugevdama.

40-aastane Kobakhidze kuulub võimuparteisse Gruusia Unistus, tal on Düsseldorfi ülikooli õigusteaduste doktori kraad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles