Üks maailma suurimaid börsidebüüte kukkus läbi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SoftBanki mobiiliharu juht Ken Miyauchi (vasakul) ja Tokyo börsi direktor Yasuyuki Konuma (paremal).
SoftBanki mobiiliharu juht Ken Miyauchi (vasakul) ja Tokyo börsi direktor Yasuyuki Konuma (paremal). Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA

Kolmapäeval toimus Tokyo börsil maailma ajaloo teisena suurim aktsiate avalik esmapakkumine (IPO), kui märkima hakati Jaapani tehnoloogiakonglomeraadi SoftBank mobiiliharu aktsaid. Võimas börsidebüüt osutus aga pettumuseks, sest aktsiad läksid kiiresti langusesse.

Konglomeraadil õnnestus IPO'ga koguda umbes 23,5 miljardit dollarit, mis teeb sellest teisena suurima IPO Hiina E-kaubandushiiglase Alibaba järel, kes kogus 2014. aastal esmapakkumisega 25 miljardit dollarit. Paraku läksid SoftBanki mobiiliharu aktsiad juba kauplemispäeva alguses kohati kuni 10-protsendisesse langusesse. Aktsiaid pakuti algselt hinnaga 1500 jeeni (11,73 eurot) tükk, kuid hetkel kaubeldakse neid hinnaga 1463 jeeni tükk.

Jaapani kõige rikkama mehe Masayoshi Soni poolt juhitud tehnoloogiaimpeerium SoftBank on riigi suurim telekomiettevõtte, mis tegutseb muuhulgas ka robootikas, kiibitööstuses ja investeerimises. IPO pealt kogutud raha plaanib ettevõte kasutada aga erinevatesse tehnoloogia idufirmadesse investeerimiseks üle kogu maailma

SoftBank valis börsile minekuks kehva aja, sest Jaapani Nikkei indeks on detsembrikuu jooksul langenud juba kuus protsenti ja oktoobriga võrreldes 13 protsenti. Aktsialangusele võis kaasa aidata ka ettevõtte poolt eelmisel nädalal tehtud teade, mille järgi võidakse lõpetada Huawei valmistatud seadmete kasutamine. Investorite silmis võib tegu olla rahaliselt kalli käiguga.

Masayoshi Soni mainet on viimasel ajal rikkinud ka tema lähedased suhted Saudi Araabia kroonprintsi Mohammad bin Salmaniga. Nimelt jagab SoftBank Saudi Araabiga riigivarafondiga hiiglaslikku 100 miljardi dollari suurust Vision investeerimisfondi, mille eesmärgiks on investeerida idufirmadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles