USA suurpangale esitati seoses Malaisia suurima korruptsiooniskandaaliga kriminaalsüüdistus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaisia endist preministrit Najib Razaki süüdistatakse riiklikust investeerimisfondist miljardite dollarite varastamises.
Malaisia endist preministrit Najib Razaki süüdistatakse riiklikust investeerimisfondist miljardite dollarite varastamises. Foto: Olivia Harris / Reuters / Scanpix

Malaisia esitas esmaspäeval seoses riikliku investeerimisfondi 1MDB korruptsioonijuhtumiga kriminaalsüüdistused USA investeerimispangale Goldman Sachs ja kahele selle endisele töötajale.

Kriminaalsüüdistus esitati Goldman Sachsi tütarfirmadele ja töötajatele Tim Leissnerile ja Ng Chong Hwale, teatas Malaisia peaprokurör Tommy Thomas. Uued süüdistused esitati ka investeerimisfondi riisumise väidetavale korraldajale Low Taek Jhole.

Esmaspäevased süüdistused puudutavad 1MDB 2012. ja 2013. aasta võlakirjaemissiooni, mille käigus varastati 2,7 miljardit dollarit, ütles peaprokurör.

Goldman Sachs tagas kolm 1MDB võlakirjaemissiooni, kogusummas 6,5 miljardit dollarit ja teenis emissioonide pealt 600 miljonit dollarit.

Leissner ja Ng, kellele on juhtumiga seoses süüdistus esitatud ka USA-s, tegid koostööd Jho ja teistega, et maksta Malaisia ametnikele altkäemaksu ja tagada Goldman Sachsi osalus võlakirjaemissioonis.

Investeerimispangale makstud tasud olid aga kordades kõrgemad kui tavapärane turuhind ja investoritele esitati eksitavaid väiteid, et emissioonist teenitud tulu kasutatakse ausalt, teatasid Malaisia ametivõimud.

«Goldman Sachs esitleb end kui maailma lugupeetumat võlakirjaemissioonide nõustajat ja korraldajat. Goldman Sachsilt oodatakse kõrgemaid standardeid. Siin jäid nad allapoole kõiki standardeid,» ütles peaprokurör Thomas.

Kriminaalsüüdistused on esitatud kolmele Goldmani üksusele Suurbritannias, Hong Kongis ja Singapuris. Financial Timesi kohaselt toob see kaasa piinarikka kohtutee, kuna kohtumenetlusi tuleb algatada kolmes eri riigi. Samuti on tugeva löögi all panga maine ning rahvusvaheline äri. Goldman Sachsi kohaselt ei ole ühelegi üksusele toimetatud kätte süüdistusi ega kohtukutset, mis on seatud märtsiks.

1Malaysia Development Berhad (1MDB) sihtasutus loodi 2009. aastal Malaisia majanduse edendamiseks, kuid süüdistuste kohaselt varastasid selle rajanud toonane peaminister Najib Razak, tema perekond ja käsilased fondist miljardeid dollareid, mille eest osteti kinnisvara, kunsti ja luksusjaht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles