GRAAFIK: turud languses, pensioniraha põleb (8)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Viisemanni juhitud LHV pensionifondid on börsilangusele vastu pannud.
Andres Viisemanni juhitud LHV pensionifondid on börsilangusele vastu pannud. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Globaalne aktsiaturgude langus on räsinud ka meie pensionifondide lühiajalisi tootlusi. Ühe aasta tootlused on positiivsed vaid LHV teise samba aktiivselt juhitud pensionifondidel, teised on kõik miinuses.

Tõsi, isegi kõik LHV fondide ühe aasta tootlused pole plussis. Miinuses on LHV konservatiivne pensionifond S (miinus 0,16 protsenti). LHV pensionifond M on plussis tervelt 1,16 protsenti

LHV järel on kõige vähem miinuses Tuleva indeksifondid – võlakirjafond miinus 0,47 protsenti ja maailma aktsiate fond miinus 1,21 protsenti.

Kõige suuremad rahapõletajad on hetkel SEB progressiivne pensionifond (miinus 3,96 protsenti, Swedbanki pensionifond K 4 (miinus 3,66 protsenti) ja SEB energiline pensionifond (miinus 3,63 protsenti).

Kuna pensionifondid on pika- ja ülipikaajalised investeeringud, siis muretseda siiski veel ei maksaks. Tõusud ja langused on finantsturgude lahutamatu osa ja pikaajaliste perioodide tootlused on kenasti plussis. Mitme aasta tootlustest on ainsana miinuses SEB konservatiivne pensionifond, mille kolme aasta tootlus on miinus 0,12 protsenti aastas.

Ka suurimaid kümne aasta tootlusi pakuvad LHV pensionifondid (üle kuue protsendi aastas).

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles