E-residentsuse vedajad tahavad vabaneda plastkaartidest

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Korjus
Kaspar Korjus Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

E-residentsuse programmi vedajad esitlesid täna oma tulevikuväljavaateid käsitlevat valget raamatut, milles muu hulgas nähakse ette e-residentide plastkaartide kõrval ka mobiilipõhiseid isikutuvastuse viise.

«Eesti riigi jaoks ei ole väärtus see, et me prindime ja transpordime digi-ID kaarte, vaid see et meie digitaalsele ühiskonnale oleks ligipääs. Seepärast oleks mõttekas võimaldada ligipääsu ka Euroopa Liidus olemasolevatele tugeva turvalisuse tasemega kaartidele ja kindlasti võimaldada ka mobiilipõhiseid lahendusi, et e-resident ei peaks ootama poolteist kuud talle väljastatud kaarti,» rääkis Postimehele e-residentsuse programmi juht Kaspar Korjus.

Programmi meeskond leiab, et praegune e-residendi kaart on tehnoloogilise lahendusena ajale jalgu jäämas ja selle jagamine e-residentidele on väga ressursimahukas tegevus. Kiipkaardi kättetoimetamine on kulu nii Eesti riigile kui ka e-residendile ja selle kasutamine on ebamugav.

Põhiprobleem seisneb selles, et kiipkaarti ei saa mugavalt kasutada mobiilsetes seadmetes.

Nüüd tahetaksegi analüüsida, kuidas pakkuda e-residentidele mobiilipõhiseid võimalusi autentimiseks ja digiallkirjastamiseks. Arvestades seejuures, et ka SIM - kaardil põhinevad lahendused välisriikides on tänapäeval ebaotstarbekad.

E-residentsuse meeskond tahab välja arendada ka veebipõhise turuplatsi, kus Eesti ettevõtted saavad pakkuda e-residentidele teenuseid. See oleks ühtaegu teenuste ekspordi platvorm, koostööruum ning miks mitte ka pood, kust e-residendid saavad tulevikus ligipääsu era- ja avaliku sektori teenustele.

Valges raamatus seatakse ka eesmärgiks kahjulikult käituvate e-residentide arvu hoidmine alla 0,1% e-residentide koguarvust. Silmas peetakse näiteks maksupettureid.

E-residentsus 2.0 valget raamatut saab täismahus vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles