Kaitsevägi peab ootama: Eesti kümnendi suurim relvahange vaidlustati (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväele hangitavate automaattulirelvade näidislaskmine
Kaitseväele hangitavate automaattulirelvade näidislaskmine Foto: Tairo Lutter

Šveitsi relvatootjast väljakasvanud USA ettevõte Sig Sauer Inc. vaidlustas Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse automaattulirelvade hanke, milles tunnistati edukaks Lewis Machine & Tool Company pakkumine.

Sig Sauer oli üks kolmest, kelle pakkumine minimaalsetele nõuetele vastavaks tunnistati, lisaks veel Saksa relvatootja Heckler & Koch ning edukaks tunnistatud USA tootja Lewis Machine & Tool Company.

Sig Sauer vaidlustas konkurendi pakkumuse nii vastavaks kui ka edukaks tunnistamise. 

Automaatide hanget on neli korda vaidlustatud

«See on tavapärane riigihangete praktika, et suuri hankeid vaidlustatakse riigihangete vaidlustuskomisjonis eesmärgiga kaitsta oma ärihuve. Automaatide hankel on see neljas vaidlustus, kolme eelneva puhul on vadlustuskomisjon otsustanud jätta vaidlustused rahuldamata,» ütles Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse hangete osakonna juhataja Priit Soosaar BNS-ile.

Üks konkureerivatest pakkujatest juhtis oktoobri alguses Kaitseinvesteeringute Keskuse tähelepanu sellele, et Lewis Machine & Tool Company pole võib-olla tarninud hankedokumentides nõutud 25 000 relva viimase viie aasta jooksul, viidates Uus-Meremaale, mille kaitsejõud ostsid Ameerika tootjalt 9000 relva.

Kaitseinvesteeringute Keskuse kommunikatsioonijuht Ingrid Mühling ütles BNS-ile, et LMT on tarninud lisaks Ühendkuningriigi eriüksusele SAS täpsuspüssidele ka suurtes kogustes relvi USA kaitseministeeriumile ja erinevate osariikide politseistruktuuridele. Samuti kasutavad LMT relvi mitmete Euroopa Liidu ja NATO riigi politseijõud, teiste hulgas Ühendkuningriik, Taani, Soome ja Türgi.

«Pakkujate kvalifitseerimiseks oli hankes seatud nõue, et pakutavad relvad oleksid vähemalt ühe EL-i või NATO liikmesriigi relvastuses ja  pakkuja peab esitama loetelu riikidest, kelle riiklike jõustruktuuride – näiteks armee, politsei,  piirivalve, kodukaitse – relvastusse need kuuluvad. Lisaks paluti ka kinnitusi, et pakkuja on  viimase viie aasta jooksul nõuetekohaselt täitnud 5,56-millimeetrise ja 7,62-millimeetrise kaliibriga automaattulirelvade müügilepingud vähemalt 25 000 relva ulatuses,» ütles Mühling.

«See nõue ei olnud seotud ja vastavalt riigihangete seadusele ka ei tohi siduda ühegi kindla relvamudeliga, vaid selle alusel kontrolliti pakkuja võimekust soovitavas mahus lepingut täita. Pakkujate poolt esitatud müüdud relvade täpsed kogused pole avalik informatsioon, küll võime kinnitada, et LMT poolt USA ja teiste riikide relvajõududele tarnitud relvade kogus vastas nõutule,» märkis ta.

LMT pakkumus saavutas 99,3 punkti ja oli soodsaim nii hinna, elutsükli toetuse kui ka garanteeritud laskude alusel. Kaitseväe korraldatud relvade katselaskmine näitas, et kõigi pakkujate esitatud relvade tabavustäpsus jäi esitatud nõuete piiridesse ning olulisi erinevusi nende vahel ei olnud. 

Kaitseinvesteeringute keskuse direktor kolonel Rauno Sirk tunnistas 4. detsembril hankekomisjoni ettepanekul kaitseväe automaatulirelvade hanke edukaimaks pakkujaks USA relvatootja Lewis Machine & Tool Company pakkumuse.

Pakkumuste hindamisel  moodustas 40 protsenti tehingu maksumus, 30 protsenti relvasüsteemi eluiga, 20 protsenti relva vastupidavus ehk garanteeritud laskude arv ning 10 protsenti märtsis korraldatud testlaskmise tulemus.

«Komisjon hindas eeskätt relvade töökindlust ja vastupidavust ning majanduslikku soodsust ehk projekti kogumaksumust,» ütles kolonel Sirk. «Meie eesmärgiks on osta automaat, mis on täpne, käepärane ja töökindel erinevates ilmastiku- ning keskkonnatingimustes. Vähem tähtis ei ole ka tehingu maksumus. Siin hindasime kogu hangitava relvastuse elutsükli maksumust, mitte vaid relvade ja lisavarustuse ostuhinda ning arvestasime kulutusi, mis tuleb teha järgneva 20 aasta jooksul,» ütles Sirk.

Uued automaattulirelvad lähevad esmalt 1. ja 2. jalaväebrigaadi ja seejärel kogu kaitseväe operatiivstruktuuri käsutusse, kus neid hakkavad kasutama nii kutselised kaitseväelased, ajateenijad kui ka kaitseliitlased.

Lewis Machine & Tool Company on 1980. aastal USA-s asutatud ettevõte, mis valmistab ja tarnib käsitulirelvi eeskätt USA militaar- ja jõustruktuuridele. Tema toodetud relvastust kasutavad Ühendkuningriigi eriüksus SAS ning Uus-Meremaa armee.

Tehingu maksumus on 22 miljonit eurot. Lisaks sellele peab sõlmitav raamleping võimaldama vajadusel täiendavate relvade ostmist aastani 2026.

Tegemist on järgneva kümnendi ühe mahukama ja olulisema relvastushankega liikursuurtükkide K-9, lühimaa õhutõrjerakettide ning laskemoona hangete kõrval.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles