Aktsiaturgudel toimus taas järsk langus, indeksid on punased ja raha põleb (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dow Jonesi tööstuskeskmine USA börsil.
Dow Jonesi tööstuskeskmine USA börsil. Foto: JUSTIN LANE / EPA

Investorite hirm aeglustuva maailmamajanduse ja intressimäärade kasvu ees tõi esmaspäeval USA börsile tugeva languse, mis viis suuremad indeksid korrektsiooni territooriumile. Teisipäeval alustasid punases ka Aasia aktsiaturud ning langus levib tõenäoliselt ka Euroopasse.

Suurimaks kaotajaks oli esmaspäeval USA S&P 500 indeks, mis langes 2,08 protsendiga oma kõige madalamale tasemele pärast möödunud aasta oktoobrit. Langus oli nii halb, et see tegi üle isegi veebruaris toimunud turu korrektsiooni. Indeksi kõik 11 sektorit lõpetasid päeva languses.

Dow Jonesi tööstuskeskmisel õnnestus aga kaotada 508 punkti, olles juba kukkunud pea sama palju ka möödunud reedel. Paremini ei läinud ka peamiselt tehnoloogiaaktsiatest koosneval Nasdaqil, mis kukkus 2,27 protsenti. Kõik Nasdaqi aktsiad läksid langusesse ning isegi indeksi üks kõige edukamaid tegijaid, Amazoni aktsia vajus 4,5 protsenti.

Turu korrektsiooniks loetakse tavaliselt seda, kui kukkumine on võrreldes viimase tippseisuga üle 10 protsendi. Nasdaq on vajunud oma augustikuu tippseisuga võrreldes 17 protsenti, S&P 500 13 protsenti ja Dow 12 protsenti.

USA 10-aastased võlakirjad langesid 2,853 protsenti, samuti kõige madalamale tasemele pärast augustikuud. Väikeettevõtete aktsiatest koosnev Russell 2000 langes 2,3 protsenti.

MSCI indeks väljaspool Jaapani alustas teisipäevast Aasia kauplemispäeva 0,3-protsendise langusega. Jaapani Nikkei langes keskpäevaks 1,2 protsenti. Hiina blue-chip langes 0,3 protsenti ja Hong Kongi Hang Seng jäi nulli.

Paljude majandusanalüütikute prognooside järgi tõstab USA föderaalreserv kolmapäeval intressimäärasid, mis oleks sellel aastal juba neljas tõus ja muudaks laenamise veelgi kalimaks. See on vihastanud välja aga president Donald Trumpi, kes säutsus esmaspäeval Twitteris, et keskpank õõnestab taas tema majandusplaane.

«See on uskumatu, et väga tugeva dollari ja sisuliselt olematu inflatsiooniga, ajal kui välismaailm on plahvatamas, Pariis põleb ja Hiina on väga madalal, Fed isegi kaalub intressimäära tõstmist,» säutsus Ühendriikide president. Ta lisas: «Võtke võit!».

Keskpanga nõukogu liikmed ei ole Trumpi kriitikale vastanud ja selle president Jerome Powell on viidanud, et poliitikast ei tehta otsuseid langetades välja.

Analüütikud ja endised keskpanga nõukogu liikmed on aga märkinud, et presidendi pretsedenditu kriitika võib sundida keskpanka oma iseseisvuse tõestamiseks intressimäärasid tõstma isegi siis, kui seda muul juhul poleks tehtud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles