Ministeeriumite ametnikud tänavu jõulupreemiat ei saa (5)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulupreemia.
Jõulupreemia. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Jõulupreemiat ükski ministeerium ei maksa ning kui jõulukinke jagatakse, siis ainult töötajate lastele. Ainsana maksab töötajatele preemiat presidendi kantselei.

Keskkonnaministeeriumi personaliosakonna juhataja Elina Siimoni sõnul sellel aastal nad jõulupidu ei korralda. «Enne jõule on oma majas kavas väike pärastlõunane koosviibimine.» Ministeerium ei anna töötajatele jõulupreemiaid, vaid maksab iga aasta lõpus tulemustasu, mis sõltub inimese lõppeva aasta töö tulemustest. «Kõik teenistujad tulemustasu ei saa,» ütles Siimon.

Justiitsministeerium peab jõule pigem perekeskseks pühaks ja sellepärast ei ole neil kollektiivis jõulupeo ega kingituste traditsiooni, ütles justiitsministeeriumi avalike suhete juht Katrin Lunt. «Ei maksta ka jõulupreemiat,» lisas ta. Ministeerium maksab tulemustasu oma töötajatele.

Välisministeerium ei maksa küll jõulupreemiat, kuid korraldab oma töötajatele jõulude ajal aastalõpu koosviibimise. Koosviibimisel on ka omaosalustasu, mis on 10 kuni 15 eurot.

Siseministeerium ei ole oma töötajatele juba viimasel viiel aastal jõulupreemiaid maksnud, kingituste traditsiooni neil pole ja ministeeriumil pole ka eraldi jõulupidu. Küll aga korraldavad nad ministeeriumi töötajate lastele jõulupeo koos kommipakkidega.

Maaeluministeerium jõulupreemiat ei maksa, kuid neil toimus jõuluaja tänuüritus, mille korraldamiskulud jäid 14 000 euro piiresse.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis toimub igal aastal jõulupidu ja aasta tublimate tunnustamine, lisaks korraldatakse ka jõulupidu lastele.

«Suurt pidu kultuuriministeerium tulenevalt oma väiksusest ei pea,» sõnas ministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Meelis Kompus. Ministeeriumi teenistujad tähistavad oma jõule traditsiooniliselt mõnes oma haldusalas: muuseumis, etendusasutustes, ütles Kompus. Kultuuriministeeriumis on töötajate premeerimine tulemustasuna aasta lõpus.

Kaitseministeeriumis on tavaks mitte maksta töötajatele jõulupreemiat või kinke. Samuti kuulub tava sekka, et jõulupidusid ei korraldata. «Küll korraldame omas majas traditsioonilise jõuluaktuse,» ütles strateegilise kommunikatsiooni osakonna juhataja asetäitja Andres Sang.

Haridus- ja teadusministeeriumis ei korralda ministeerium pidu, ei anna preemiat ega jaga ka kingitusi, kuid osal tublidel töötajatel on võimalus saada tulemustasu. «Tulemustasu makstakse vaid osale töötajaskonnast ning selle suurus sõltub töötaja töötulemustest,» ütles ministeeriumi kommunikatsiooniosakonnajuhataja Tarmu Kurm.

Samasugune seis on ka sotsiaalministeeriumis.

Rahandusministeerium eraldi jõulu- ega aastalõpupreemiaid ei maksa. Ometigi aasta kestel on võimalus igal töötajal saada tulemustasu. Sel aastal korraldas ministeerium töötajatele traditsioonilise aastalõpupeo, kus töötajad saavad ka sümboolse kingituse.

Presidendi Kantselei töötajatele makstakse jõuludeks preemiat, kuna see on olnud üks kõige intensiivsemaid tööperioode. «Korraldame kantselei teenistujatele ka jõulupeo,» sõnas kantselei kommunikatsioonijuht. Samuti korraldab riigikantselei oma töötajatele jõulukontserdi.

Politsei-ja piirivalveamet ei maksa töötajatele jõulupreemiat ega tee ka kingitusi. Neil on eelarves ette nähtud raha aastalõpu üritusteks, mida korraldab iga üksus ise. Lisaks sellele korraldavad nad lastele (alla 14-aastastele) peo, kus kingivad kommipakke.

Päästeametis jõulupreemiaid ei maksta, kuid juhid saavad aasta alguses enda käsutusse preemiafondi, millega nad tunnustavad aasta jooksul heade töötulemuste eest töötajaid. Päästeametis toimuvad jõulupeod, mis on omaosalustasuga. 

KOMMENTAAR:

Sotsioloog David Vseviovi sõnul on meile kui kollektiivse elukorraldusega olenditele tööasutuselt,  juhatuse poolt tulev tähelepanu väga oluline. «Nii on kingisaajal võimalik kas või mingis mõttes samastuda kingiandjaga. Ehk hetkeliselt kuuluda temaga ühte ruumi,» kommenteeris Vseviov.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles