Tõnis Oja: Vähi sai halba nõu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja
Tõnis Oja Foto: Liis Treimann

Silmet Grupp eesotsas Tiit Vähiga ei saanud Sillamäel asuva muldmetallide tehase müügi eest mitte raha, vaid ettevõtte ostnud USA börsiettevõtte Molycorp aktsiaid.

Tänaseks on selgunud, et juhul kui aktsiad pole vahepeal ära müüdud, mis iseenesest on täiesti võimalik, on ettevõtte eest saadud vara väärtus kahanenud poole võrra. On raske öelda, kui palju oli Vähil ruumi läbirääkimisteks, aga on selge, et müüa ainult aktsiate eest ei olnud kõige targem otsus. Molycorpi aktsia oli kevadel kuum kaup.

Veidi enam kui poole aastaga oli kolm viimast aastat kahjumit saanud ettevõtte aktsia hind kerkinud 5,5 korda. Mis siis, et Hiina oli kehtestanud haruldastele muldmetallidele ekspordikeelu ja nende hinnad kerkisid üha kõrgemale, Vähit nõustanud investeerimispankurite peas oleks pidanud ikkagi süttima lambike, et kõik ei pruugi olla kuld, mis hiilgab.

Oleks ju võinud välja kaubelda vahevariandi, mille kohaselt oleks Sillamäe eest makstud nii aktsiates kui ka rahas. Mõni aasta tagasi, pärast seda kui Oliver Kruuda katse müüa Kalev Indrek Rahumaa juhitud Alta Capitalile ebaõnnestus, sest viimasel polnud lihtsalt raha, kurtis ka Kruuda viletsa investeerimisnõu pärast, poetades sapiselt, et sama kvaliteetset nõu oleks saanud Koplis esimeselt ettejuhtuvalt.

Ma ei tea, kui palju Silmet Grupp oma nõustajatele maksis. Teise poole tehinguga seotud kulud olid 1,5 miljonit dollarit. Mulle tundub, et too raha leidis igal juhul paremat rakendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles