Soome vähendab esimest korda kümne aasta jooksul riigivõlga (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp Helsingis.
Soome lipp Helsingis. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Soome rahandusministeerium teatas pühapäeval, et lõpetab selleks aastaks võlakirjade müügi, mis tähendab, et riik vähendab esimest korda kümnendi jooksul oma võlakoormat.

Rahandusministeerium prognoosis varem Soome selle aastaseks riigivõla kasvuks 1,3 miljardit eurot ehk kokku 105,5 miljardit, kuid värske prognoosi järgi on tõus 0,9 miljardi euro võrra madalam, mis teeb kokku 104,9 miljardit eurot.

Prognoositav riigivõlg väheneb mitme erineva faktori koosmõjul, mille hulka kuuluvad ekspordi ja tööhõive kasv ning mitmete riigiettevõtete aktsiate müük. Järgmisel aastal läheb riigivõlg siiski ministeeriumi prognooside järgi taas kasvuteele, tõustes 1,6 miljardi euro võrra.

Soome majanduskasvu on pärast möödunud majanduskriisi hoidnud paljuski tagasi Nokia mobiiliäri kokku kukkumine ja kehvad majandustulemused kaubanduspartnerist Venemaal. Soome majanduskasvuks prognoositakse sellel aastal küll kolm protsenti, kuid järgmisel aastal SKT kasv juba aeglustub.

Soome tööhõive määr on sellel aastal 72 protsenti, mis jääb tublisti alla põhjamaadest naabritele Rootsile ja Norrale. Soome rahandusminister Petteri Orpo on öelnud, et järgmisel aprillil valitav valitsus peab läbi viima tööhõivereformi, et vähendada töötust ajal, mil rahvastik juba niigi kiiresti vananeb.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles